Tips voor de beste zelfgemaakte cocktails van Barman Victor (die van First Dates)
Toen Victor Abeln solliciteerde als barman bij First Dates, werd hem gevraagd of hij cocktails kon maken. Al veinzend beweerde hij van wel. Immers: enkel en alleen hiervoor zou hij die baan toch niet laten schieten? ‘s Avonds lag hij met een boek in bed en dompelde hij zichzelf onder in de cocktailwereld. Inmiddels heeft hij zó veel cocktailkennis, dat hij er zelf een boek over heeft geschreven: Cocktails met Victor.
Voor de lancering van zijn boek leert Victor ons om twee van zijn favoriete cocktails te maken. Uiteraard geeft hij daarbij ook zijn geheime tips & tricks prijs, waarvan wij akte maken. Het verslag!
De perfecte Espresso Martini
Victor: “De Espresso Martini is een makkelijke cocktail waarin veel technieken verstopt zitten. Daarom is het een goed instapmodel als je zelf nog maar weinig cocktailervaring hebt. Hiermee leer je shaken, strainen en een schuimlaag creëren. En natuurlijk is hij ook nog ‘ns ontzettend lekker.”
1. Koel je glas altijd voor
Stap 1 bij een goede Espresso Martini is dat je je glas van tevoren koelt. Dat wil zeggen dat je het vult met ijsblokjes tot je het gaat vullen met je cocktail. Die ijsblokjes kun je uiteraard later weer gebruiken.
2. Shaker vullen
Eerst en vooral: zorg dat je shaker altijd vetvrij is. Maak ‘m dus goed schoon met schoonmaakmiddel of citroen. Vul je shaker vervolgens met ijs: ijsblokjes of crushed ice kunnen allebei. Vervolgens giet je er gelijke delen (bijvoorbeeld 35 ml) wodka, koffielikeur en espresso bij.
Tip: welke espresso je kiest, is een kwestie van smaak. Hoe lekkerder je de koffie vindt, hoe lekkerder je de cocktail zal vinden. Koffie van arabica-bonen doet het altijd goed, en versgemalen is natuurlijk altijd beter.
3. Shake it baby
Shake met de kleine dop van je shaker naar boven en shake ongeveer 10 seconden, niet meer – niet minder. Giet de Espresso Martini nu uit in het glas met een zeef. De kans is groot dat je nog geen al te groot schuimlaagje ziet. Als je de cocktail nu opnieuw in de shaker giet en gedurende 10 seconden shaket (reversed shaking heet dit), krijg je dat wel. Doen dus!
Goed om te weten: hoe je precies shaket, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je een mooie, vloeiende beweging aanhoudt en dat er voldoende kracht op zit. Wel altijd hand op de bovenste dop natuurlijk!
4. Smaak toevoegen
De klassieke garnering van Espresso Martini is met drie koffieboontjes, maar je kunt ook smaak toevoegen. Wie houdt van zoet kan bijvoorbeeld 10 ml suikersiroop toevoegen. Wie houdt van spicy kan een tinctuur maken van wodka en een rood pepertje.
Dat wil zeggen dat je het pepertje een uur laat trekken in de wodka, zodat de spice daarin zal trekken. Ook zou je een paar drupjes vanille-essence kunnen toevoegen aan de cocktailshaker. Experimenteren is hier de boodschap dus!
De perfecte Moscow Mule
Victor: “De perfecte Moscow Mule is zo mogelijk nog makkelijker om te maken – hiervoor hoef je zelfs niet te shaken. En toch is het een echte allemansvriend die – als hij goed gemaakt is – heerlijk smaakt.”
1. Vul je glas met ijs
Ook hier maakt het weer niet uit of het om crushed ice gaat of niet. Onthoud dat crushed ice wel wat sneller verwatert.
2. Vullen maar
Schenk er vervolgens een shot wodka bij en knijp een halve limoen uit. Daarna vul je het glas aan met ginger ale. Kies hiervoor de soort uit die je lekker vindt.
3. De afwerking
Niet alleen maak je de Moscow Mule af met een partje limoen, Victor druppelt er ook nog wat Angostura Bitters in. Dat zijn die superkrachtige druppels op basis van rum (met kruiden als steranijs, kaneel en kruidnagel) waarmee je je drankje meteen meer karakter geeft.
Tip: proef je Moscow Mule eerst zonder bitters en daarna mét. Druppel er eventueel nog wat extra bij als je cocktail dat kan gebruiken, maar let op: krachtig spul!
> Cocktails met Victor van Victor Abeln (Uitgeverij Boekerij) is nú te koop voor € 22,99,-