Met de World’s Best Chefs diners worden wereldberoemde sterrenchefs naar Nederland gehaald
Waar moet je zijn als je ‘ns écht luxueus wil tafelen? Zaken met een Michelinster zijn natuurlijk een goed uitgangspunt voor een exclusieve ervaring. Al hebben wij zo mogelijk nóg een exclusievere tip: de World’s Best Chefs diners van reisbureau Buitenlandsche Zaken. Superdeluxe en onvergetelijk. Culy mocht ‘t ervaren bij de eerste editie van deze nieuwe culinaire formule. Voor de gelegenheid kookten topchefs François Geurds (van FG Restaurant**) en Mauro Colagreco (van Mirazur***) samen een menu.
Juist ja: da’s dus dubbelop exclusief.
Buitenlandsche Zaken
Buitenlandsche Zaken is een supertof reisbureau uit Rotterdam. Wij zijn met name grote fan van hun culinaire reisformules. Zo regelden ze in het verleden reizen naar Kopenhagen waarbij je verzekerd was van een plekje bij Noma: iets wat je op eigen initiatief zeker niet makkelijk te pakken krijgt (al helemaal nu ze hun derde ster hebben binnengehaald!). Ook truffelreizen naar Italië en whiskyreizen naar Schotland behoren tot hun programma.
Door de inmiddels bekende omstandigheden kwamen hun populaire reisformules de afgelopen periode helaas stil te liggen. Gelukkig ontbrak ‘t BuZa niet aan veerkracht en creativiteit. Tijdens de lockdown gooiden ze in no-time het roer om en bedachten ze allerlei projecten in eigen land. Nu de restaurants weer open zijn, organiseren ze sinds kort ook exclusieve etentjes met de ‘World’s Best Chefs’. Tijd om je oren te spitsen, want die zijn behoorlijk interessant.
World’s Best Chefs
Culy was bij de eerste editie van de World’s Best Chefs-formule. Hiervoor bundelden chefs François Geurds (van FG Restaurant** en FG Food Labs*) en Mauro Colagreco (van Mirazur***) hun krachten voor een uniek 12-gangenmenu. Je leest het al: da’s dus een behoorlijk spectaculair ensemble en – zeg gerust – een once in a lifetime experience. Ook voor de aankomende edities heeft het reisbureau knappe samenwerkingen op de plank liggen. Zo hebben we uit goede bron vernomen dat restaurant Geranium*** en chef Massimo Bottura in het programma zullen zitten.
Hoewel je dus niet meer kunt reserveren voor de editie met François en Mauro, willen we jullie niet besparen hoe zo’n culinaire ervaring eruit ziet. We lichten een aantal van onze culinaire hoogtepunten uit.
Luxus Beta Vulgaris
Onderstaand gerecht is bijvoorbeeld een signature dish van chef Mauro Colagreco, die zijn 3-sterrenzaak in Menton voor de gelegenheid even verruilde voor Rotterdam. Het betreft de ‘Luxus Beta Vulgaris’: een gerecht met bieten en Oscietra kaviaar.
De bieten voor het gerecht worden bewust langer onder de grond gehouden dan de gangbare groeiperiode: wel twee jaar in totaal. Hierdoor groeien ze uit tot indrukwekkende reuzebieten die qua smaak sappiger zijn dan hun kleinere tegenhangers. Die bieten gaart Mauro vervolgens in een zoutkorst voordat hij er flinterdunne plakjes van snijdt.
Schep daar een decadente crème van Oscietra kaviaar bij en je krijgt een onweerstaanbaar zalig gerecht. Een hap van de Luxus Beta Vulgaris is alsof je een hap van de hemel neemt: paradijselijk lekker.
Een en al spektakel
Ook chef François Geurds schotelt ons een aantal culinaire meesterwerken voor. Zo zijn we behoorlijk onder de indruk van één van zijn amuses: een piepklein hoorntje van tomaat en drop gevuld met picalillysorbet. In dat hapje zit ook nog eens een geheim ingrediënt dat het – letterlijk – laat knisperen tot in je oren, als knettersuiker. Man, man, wat een spektakel.
Toch bekronen we François’ gerecht met foie (ook één van zijn signaturen) als favoriet. Achterhalen wat er in dat kommetje zit, is een kleine ontdekkingsreis op zich: we zien een oester verstopt in een zoetzuur komkommerrolletje, we zien geroosterde foie de canard, we zien een bouillon op basis van kombu en daarbij herkennen we ook nog eens passievrucht.
Wie bedenkt in hemelsnaam dat deze ingrediënten een magische combinatie opleveren? Nou, François Geurds dus. Dat daar vervolgens ook nog ‘ns een wijn met tonen van lychee en rozenblaadjes bij past zonder dat het too much wordt, is alweer ronduit spectaculair.
Menu van Mauro & François
De rest van het uitgebreide World Chef’s Diner laten we je hieronder graag zien in foto’s. Tel je mee af naar de volgende editie?
Een eerste showstopper op tafel: zes soorten boter van de familie Bordier in Normandië. Van yuzu- tot algenboter en gerookt zeezout tot piment: deze torentjes zijn onweerstaanbaar en geweldig lekker bij het zelfgebakken zuurdesembrood van François.
Eén van Mauro’s amuses: tapioca met buikvet van de blauwvintonijn en ponzu.
De drie amuses van François, waaronder het hoorntje waarover we het eerder hadden, een honingraat van witte chocola met kaviaar, truffel en eendenlever en een geitenkaashapje met granaatappel en rozemarijn.
Tarbot, shiso en miso beurre blanc. Niet alleen geniaal lekker, ook nog ‘ns een visueel meesterwerk.
‘Black beauty‘: een gerecht van op de houtskoolgrill geroosterde knolselderij met daarbij knolselderijcrème en saus op basis van 43 verschillende specerijen. Wat een práchtig groentegerecht, wij zijn er helemaal wild van.
Hoofdgerecht met Wagyu A5, sukade en tartaar van Wagyu. Zeiden we al dat dit pure luxe is?
Dessert met saffraan, honing en amandelen dat je – pats!- als een crème brûlée hoort kapot te slaan. Heerlijk met de wijn die ook tonen van honing bevat.
Zelf zo’n diner bijwonen?
Wat hebben we geleerd? Dat FG Restaurant een fantastisch oord is voor op je bucketlist (en niet onbelangrijk: met een wijncollectie waar wij gerust al onze spaarcenten in zouden investeren). En dat we het allerliefst morgen een vliegtuig naar de côte d’azur nemen, om ‘ns te tafelen bij Mirazur***.
Maar ook dat je zo’n once in a lifetime ervaring bij Buitenlandsche Zaken niet gauw zult vergeten en dat dus een aanrader van jewelste is. Sla je spaarvarken stuk: je zult er geen spijt van krijgen.
Houd de website van Buitenlandsche Zaken in de gaten voor de volgende edities van de World’s Best Chefs diners.
Voor op je bucketlist: de 50 beste restaurants ter wereld zijn bekend!