Gault&Millau 2020: dit zijn de beste restaurants en culinaire helden
Naast de Michelingids is er nog zo’n belangrijke culinaire restaurantgids: die van Gault&Millau. Al sinds 2008 verschijnt er jaarlijks een geel boekwerk met daarin de beste restaurants van Nederland. De nieuwe gids voor 2020 is gevuld met prijzen voor onder andere de beste chefs, restaurants, cocktailbars en meer dan 800 adressen in heel Nederland.
Net als bij Michelin bezoeken inspecteurs van Gault&Millau de restaurants anoniem. Zij ranken die op een schaal van 1-20. Alleen restaurants die 12 punten of hoger scoren, komen in de gids.
De beste restaurants van Nederland
De vlag kan uit bij Ciel Bleu in Amsterdam: zij kregen van de gids een score van 19/20, waarmee ze toetreden tot de hoogste regionen. Daar bevinden zich De Librije en Inter Scaldes (19,5/20).
Andere stijgers: ‘t Nonnetje in Harderwijk(18/20), Sabero in Roermond (17,5/20), RIJKS in Amsterdam 17/20, Cordial in Oss 16,5/20 en Olivijn in Haarlem 16,5/20. Ook restaurants Rijnzicht in Doornenburg (16/20) en Fitzgerald in Rotterdam (16/20) scoorden hoog.
Opvallend: naast de sterrenrestaurants wil Gault&Millau dit jaar ook aandacht schenken aan laagdrempelige restaurants die snel en prijsvriendelijk te werk gaan. De POP-categorie (afgekort van popular) noemen ze die. Daarin vind je 100 adressen in de Randstad. Simonis aan de haven in Scheveningen won de award voor POP van het Jaar.
De culinaire helden van 2020
Hieronder de lijst met de winnaars van de Gault&Millau Awards 2020, die tijdens de gidslancering werden bekendgemaakt:
1. Chef van het Jaar – Soenil Bahadoer – De Lindehof, Nuenen
2. Jonge topchef van het Jaar – Thijs Meliefste – Meliefste, Wolphaartsdijk
3. Gastheer van het Jaar – Sascha Speckemeier – Spectrum, Amsterdam
4. Ontdekking van het Jaar – Zoë Jonker – Sal do Mar, Rhenen
5. Prijs-Plezier van het Jaar – Zoldering, Amsterdam
6. Aziatisch restaurant van het Jaar – Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
7. Wijnkaart van het Jaar – Zarzo, Eindhoven
8. Sommelier van het Jaar – Yoshiko Takayama – Amarone, Rotterdam
9. Dessert van het Jaar – Giel Kaagman – Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
10. Groentegerecht van het Jaar – Emile van der Staak – De Nieuwe Winkel, Nijmegen
11. Ambachtsman van het Jaar – Dick Soek – Piloersemaborg, Den Ham
12. Hoogste binnenkomer van het Jaar – Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
13. Bistronoom van het Jaar – Auberge Jean & Marie, Amsterdam
14. Terras van het Jaar – De Steenen Tafel, Arnhem
15. Lifetime Achievement Award – Toine Hermsen
16. Cocktailbar van het Jaar – Pulitzer’s Bar, Amsterdam
17. POP of the Year – Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)
De complete lijst met culinaire smaakmakers en de beste restaurants van Nederland vind je in de nieuwe Gault&Millau gids van 2020.