Van flamberen tot fileren: deze gerechten worden aan tafel bereid
Chefs in klassieke Franse restaurants deden het vroeger nog wel eens: een gerecht serveren dat aan tafel bereid wordt. Oftewel: je bestelt een gerecht en krijgt er gratis een show bij. Van flamberen to fileren. Wij onderzochten welke restaurants nog steeds ‘aan-de-tafel-bereidingen’ geven.
Steak Tartare
Bij Restaurant Viejee’s in Gouda, Kek in Den Bosch en Ron Gastrobar Paris in Amsterdam wordt je steak tartare aan tafel bereid. Je mag zelf aangeven hoe je je tartare het liefste eet.
De gastvrouw mengt ‘m met ui, mosterd, olijfolie, Worcestershire en kappertjes. Eidooier er bovenop, mayonaise erbij en… bon appétit!
https://www.instagram.com/p/BP0BPbJh3q7/?taken-at=1008011069320581
Tournedos stroganoff
Bij Brasserie FLO in Amsterdam en Het Witte Huis in Olterterp kun je nog ouderwets lekkere tournedos stroganoff bestellen. Ingrediënten voor de saus als ui, knoflook, spekjes, champignons, en prei worden aan tafel aangebakken en afgeblust met cognac en wodka. Er gaat nog tabasco en Worcestershire doorheen en een scheutje room.
Vis fileren
Bij De Salentein wordt gerookte zalm aan tafel getrancheerd. Da’s een sjiek woord voor het in dunne plakjes schuin snijden van vlees of vis. Bij Brasserie FLO in Amsterdam (ook in Maastricht, Eindhoven en Antwerpen) wordt ook de zeetong aan tafel gefileerd.
Parmezaanse kaas
Bij Impero Romano in Amsterdam (ook in Den Haag) serveren ze taglioni alla Parmeggiano op de traditionele manier. Verse taglioni pasta met boter en salie wordt aan je tafeltje eerst in een hele Parmezaanse kaas gemengd met een laagje gesmolten kaas. Een feest voor alle kaasfans.
Crêpes Suzette
De vlam in de pan: die krijg je ook bij De Salentein in Nijkerk. Want hier worden je crêpes Suzette nog klassiek aan tafel bereid. Mét sinaasappel, een scheut likeur en vanille-roomijs.
Vis of vlees in zoutkorst
In restaurant La Rive, Brasserie & Lounge van het Conservatorium Hotel en RIJKS kun je nog weleens vis of vlees in zoutkorst voor je neus krijgen. Zo serveerden de eerste twee zeebaars in zoutkorst en RIJKS zelfs duif.
Omdat de menu’s in deze restaurants snel wisselen, moet je geluk hebben, wil je deze bereidingswijzen aantreffen.
Amuse op je hand
Bij De Librije zitten ze vol verrassingen. Zo krijg je hier nog weleens een amuse die op je hand wordt bereid! De foto is het bewijs…