Hét spektakel tijdens het kerstdiner: een toetjesparade van chocolade
Als afsluiting van een lange avond tafelen komt natuurlijk het dessert! En dat mag spectaculair zijn tijdens kerst. Maar wat kies je? Wij gaan voor een toetjesparade van chocolade. En daar hoort éigenlijk ook een chocoladefontein bij…
De culy’s die niet kunnen kiezen tijdens kerst, gaan voor een petit-grand dessert. Jazeker, een toetjesparade! De tafel mag vol kleine toetjes en probeer overal een béétje van. En nóg een beetje…
Wij gaan dit jaar voor chocolade! En wil je er een lekkere (dessert)wijn bij serveren? Scroll dan helemaal naar beneden voor een bijpassend wijnadvies.
Tip: serveer de toetjes in mini versies op mooie grote houten planken of schalen. Ideaal voor als je met een grote groep aan tafel zit en iedereen van alles wat wil proeven. En wil je niet alleen hapjes met chocolade serveren? Kijk dan hier voor meer inspiratie.
Hét spektakel tijdens het kerstdiner: een toetjesparade
Chocoladefudge
Fudge kan je makkelijk in kleine blokjes snijden en is dus perfect als onderdeel van een petit-grand dessert. Deze variant met koffie en hazelnoot is góddelijk, makkelijk van te voren te maken én je kan het recept eventueel nog aanvullen met rozijntjes.
Slagroomtruffels
Ook een bordje met slagroomtruffels mag natuurlijk niet ontbreken. Zelf maken is een makkie!
In chocolade gedipte vijgen
Wil je je gasten verrassen? Maak dan deze in chocolade gedipte vijgen. Lekker met grof zeezout.
Brownies
Als we aan chocolade denken, denken we natuurlijk ook meteen aan brownies. Je kan natuurlijk gaan voor de klassieke chocolate chip brownies, maar onlangs verscheen ook dit recept voor Oreo brownies op Culy. En écht: hij is mindblowing.
Chocolademousse in een glaasje
Chocolademousse kan je zó leuk serveren tijdens een toetjesparade. In kleine (likeur)glaasjes bijvoorbeeld. Heel lekker en kerstig is witte chocolademousse.
Tiramisu
Wil je het net even anders aanpakken? Serveer dan tiramisu gevuld met chocolademousse, daar maak je je gasten gegarandeerd blij mee!
Trifle
Een trifle is écht kerst! Een klassieke variant wordt gemaakt zonder chocolade, maar vervang de cake door een (kant-en-klare) chocoladecake en top met bijvoorbeeld stukjes chocolate chip cookies.
Slagroomsoesjes
Een toren van soesjes (croquembouche) is ook een echte eyecatcher voor op tafel. Het kost je iets meer tijd, maar dan heb je ook écht wat.
Ook lekker: profiteroles! Die worden geserveerd met een bolletje ijs en chocoladeganache… Loopt het water je al in de mond?
Moelleux au chocolade
Deze warme chocoladetaartjes met vloeibare binnenkant verdienen zeker een plekje op je kersttafel. Het recept komt uit het kookboek van Heel Holland Bakt en lukt gegarandeerd!
Chocolade marshmallow-pops
Deze chocolade marshmallow-pops hóren gewoon thuis op de kersttafel. Een perfect klein hapje dat je makkelijk maakt en er ontzettend leuk uitziet! Besprenkel ze me gehakte nootjes of met kerstige snoepdecoraties in de kleuren rood, groen en wit.
Wil je er helemaal een feestje van maken? Zet dan een schaal met marshmallows, vers fruit en een chocoladefontein op tafel.
Macarons
Everybody loves macarons, maar zelf maken? Dat gaat voor menig thuisbakker een stapje te ver. Wil je je er tóch aan wagen? Probeer dan dit recept voor meringue-hazelnootkoekjes met een vulling van chocoladeganache. Het is een beetje valsspelen, maar ze lijken stiekem best goed!
Bijpassende (dessert)wijn
Wil je er een lekkere (dessert)wijn bij serveren? Wij vroegen Culy’s Mr. Vino om advies.
Bij de toetjesparade uiteraard een zoete (rode) wijn. Twee soorten steken dan met kop en hals boven andere suggesties uit:
- El Maestro Sierra Pedro Ximénez; een flesje van 37,5 cl is voor 11 euro te koop bij anderewijn.nl
- Cuvée la Galline Banyuls; 12,95 euro voor een fles bij vindict.nl.