Gerechten bereiden met zoutkorst: handige tips & tricks
Je ziet ‘m steeds vaker voorbij komen: de zoutkorst! Deze Mediterraanse kooktechniek kun je gebruiken voor het bereiden van vlees en vis, maar ook groenten (van bieten tot uien en knolselderij). Wij leggen je vandaag precies uit hoe je kunt koken met een zoutkorst (en het is niet moeilijk!).
Een zoutkorst behoudt goed de smaken in je gerecht goed en bevordert de garing. Het zorgt ervoor dat het vocht niet weg kan, waardoor er een soort stoomproces ontstaat.
Ook interessant: Vis in zoutkorst van Bart van Olphen
Allereerst: hoe maak je een zoutkorst?
Er zijn verschillende manieren van koken met een zoutkorst. In principe komen ze op hetzelfde neer, maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn voorkeur.
Zout en eiwitten
Onze favoriete techniek is om een grote hoeveelheid zout met eiwit te mengen. Bedek je gerecht met dit mengsel en schuif het in de oven. Check ons recept met vis, daar leggen we het je helemaal uit.
Gewoon alleen zout
Lui? Je kunt simpelweg gewoon je gerecht in een berg zout leggen en dit in de oven zetten.
Een nadeel van deze manier is, dat er grotere brokken zout in het gerecht kunnen blijven steken, waardoor je kans hebt op een hap zout (als je het zorgvuldig doet, zul je hier geen last van hebben).
Ook is het lastiger om je gerecht goed te bedekken onder het zout. Dit moet namelijk goed gebeuren.
Zout deeg
Een laatste bekende manier is een zout deeg maken van bloem, zout, eiwit en water. Dit is heel simpel, maar kost wel iets meer tijd dan de andere manieren die we hierboven hebben genoemd.
Bij deze techniek kun je de korst wat meer clean eraf halen door ‘m simpelweg netjes in te zagen met een mes. Ook is het makkelijker om je gerecht te bedekken ermee dan bij de andere technieken.
En dikke plus: je kunt er een mooi kunstwerkje van maken, aangezien je met deeg werkt. Zo zet je echt iets feestelijks op tafel.
Tips & tricks
Hieronder volgen onze tips & tricks voor het koken met een zoutkorst. Hierna weet je genoeg om het perfecte gerecht met zoutkorst op tafel te zetten.
Wees niet bang om kruiden toe te voegen
Je kunt easy kruiden toevoegen aan je zoutkorst, deze geven extra smaak aan je gerecht. Ook kun je wat water toevoegen, zodat je makkelijker je korst kunt vormen.
Zorg ervoor dat je gerecht volledig bedekt is
Het hele idee van een zoutkorst is dat er geen lucht bij kan komen. Zorg er dus voor dat je je vlees, vis of groente (of iets anders) volledig bedekt met de korst. Zo haal je het optimale uit je zoutkorst.
Wees ook niet bang om lekker veel zout te gebruiken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gerecht te zout wordt, want het is slechts een korst.
Laat je niet misleiden door de kleur van de zoutkorst
De korst heeft de neiging om snel bruin te worden in de oven. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen, want dit betekent niet gelijk dat het gerecht aan de binnenkant al klaar is.
Kijk goed naar wat er in je recept staat, of gebruik een kookthermometer om precies te weten wanneer je gerecht eruit moet.
Voor vlees met een bruine kleur: eerst braden!
Maak je vlees in een zoutkorst? Dan wordt het over het algemeen niet heel mooi bruin (wel heel lekker hoor). Mocht je toch wel graag willen dat je vlees een gezond bruin kleurtje heeft, dan kun je het eerst even kort aanbraden in een pan.
Meer kooktechnieken:
- Buikspek op 3 manieren: in de oven, de snelkookpan en sous-vide
- Lifehack: dit is de allerbeste manier om bacon te bakken
- Met deze kooktip braad je jouw stoofvlees (veel!) sneller aan