Zo droog je verse kruiden die je over hebt
We hebben het al vaak geroepen: zelfgemaakt is (bijna) ál-tijd lekkerder. Dat geldt ook voor het zelf drogen van kruiden. Want in alle eerlijkheid: met een beetje pech zijn de potjes gedroogde kruiden (specerijen) uit de supermarkt lang niet zo smaakvol als je had gehoopt. Maar hoe doe je dat: zelf gedroogde kruiden maken?
Verse kruiden behandelen wij als goud in de keuken. Ze geven je gerecht meer smaak, diepte en kleur: iets waar we zoveel mogelijk naar streven. Maar wie herkent dat niet, dat resterende bosjes kruiden achteraan in je koelkast blijven liggen tot ze zwart worden? Zo zonde.
Mindful hobby
Zelf kruiden drogen is wat dat betreft een goede oplossing om dit soort onnodige voedselverspilling tegen te gaan. Ook als je zelf een kruidentuintje hebt (of een paar potten op je balkon), is kruiden drogen een garantie om niets verloren te laten gaan. Het bespaart je bovendien nog eens geld ook. En nogmaals: het is dus ook nog eens lekkerder.
Kortom: er zijn genoeg voordelen. Bovendien is het ook nog eens een gezellige hobby die prima past tussen het zuurdesembrood bakken en het kombucha maken van deze tijd.
https://www.instagram.com/p/CHxMYQiDRpE/?utm_source=ig_web_copy_link
Zelf verse kruiden drogen
Toegegeven, niet alle kruiden zijn even geschikt om te drogen. Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel (lekker in ijs of cakes!), oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen. Kruiden die minder goed drogen, zijn vaak de zachtere groene kruiden als peterselie, koriander, dille en basilicum. Wil je die laatste toch bewaren, hak ze dan fijn en verdeel ze samen met wat olijfolie over ijsblokjesvormen. Deze kun je makkelijk ontdooien en gebruiken tijdens het koken.
Kruiden hangend laten drogen
Maar goed: terug naar het drogen. De beste methode is door de kruiden samen te binden en op z’n kop op te hangen. Maak de bosjes niet té groot, anders krijgen de middelste kruiden niet de kans om goed te drogen. Hang ze in een koele ruimte waar geen rechtstreeks zonlicht is en wacht 1 à 2 weken. Zodra ze volledig droog zijn, kun je ze in een afgesloten bakje bewaren.
Kruiden drogen met een oven
Vind je dat teveel gedoe, of heb je weinig ruimte over, dan zou je eventueel ook kruiden kunnen drogen in je oven. Dit gaat sneller en is erg praktisch, maar de hitte van de oven (zelfs de minimumtemperatuur) zal de smaak van de kruiden voor een deel wegnemen. Wil je het toch proberen, zet je oven dan op de allerlaagste temperatuur en schik je kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de kruiden in de oven tot ze volledig gedroogd zijn (check dit elke 30 minuten): dit zal variëren van 1 tot 4 uur.
En nu?
Gebruik de kruiden in je favoriete bereidingen, of maak er thee van, of spicerubs (voor op de barbecue!). We zeiden toch al dat het een leuke hobby is?