Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 19 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Hype: zelf burrata maken (en dat is makkelijker dan het lijkt)

Zo’n grote witte bol burrata die zaligmakend in ‘t midden van je perfect gelukte salade ligt te wachten tot je ‘m opensnijdt: het is geluk samengevat in één zin. Toch hangt er aan die wekelijkse bollen burrata een steeds hoger wordend prijskaartje. Toen we pas op een video stuitten waarin iemand liet zien hoe je makkelijk zelf burrata maakt, konden we ons geluk niet op. Culy legt je alles uit over zelf burrata maken, want moeilijk dat is het in ieder geval niet.

Wat is burrata?

Burrata is een zachte kaas uit Puglia in de hak van de Italiaanse laars. Hij wordt vaak in één zuchtje genoemd met de mozzarella. Niet gek: de twee lijken sprekend op elkaar. Alleen hebben ze toch zo hun eigen charme.

De burrata is eigenlijk een mozzarella. Maar de mozzarella is geen burrata. Hoe dat zit? Burrata wordt gemaakt door een zakje te maken van een mozzarella bal. Hier wordt dan verse room aan toegevoegd en soms zelfs nog extra stukjes buffelmozzarella. Door dit een nachtje te laten liggen mengt ‘het midden’ zich en vormt zich in de burrata bal die lekkere room die we zo goed kennen. Die room noem je ook wel stracciatella.

burrata maken stock Unsplash
Bron: Unsplash

Burrata, mozzarella en stracciatella

Met die drie kaasnamen zo bij elkaar kun je nog wel eens in de war raken. Maar eigenlijk is ‘t erg makkelijk en kun je deze drie-eenheid zien als een soort stamboom. Alles begint bij de mozzarella. Deze is er in twee soorten: mozzarella en mozzarella di bufala (van buffels). Omdat er minder buffels zijn dan koeien, wordt mozzarella de laatste jaren ook van koemelk gemaakt. Toch heeft de buffelmozzarella aanzienlijk meer smaak en heeft ‘ie dat lekkere zuurtje.

Na de mozzarella komt de burrata. Deze maak je namelijk door een mozzarella te vullen met extra room en gescheurde zachte buffelmozzarella. Laat je deze ‘kaasbal’ een nachtje liggen, dan wordt de substantie in het midden een mooi romig geheel.

En dat geheel noem je weer stracciatella. Dit is dus niks anders dan mozzarella gemengd met extra room.

Gemarineerde Burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: gemarineerde Burrata (heerlijk bij de borrel!)

Zelf burrata maken

Met de gegevens van hierboven kunnen we dus wel stellen dat zelf burrata maken helemaal niet moeilijk is. Oké, je zou helemaal from scratch kunnen beginnen met ‘t maken van een mozzarella met stremsel en al. Maar wie heeft er zin in zoveel gedoe als je misschien wel een paar keer per week een burrata bol naar binnen werkt?

Ga daarom naar je dichtstbijzijnde supermarkt en koop hier een mozzarella di bufala. Dit is wel erg belangrijk. De buffelmozzarella is namelijk zacht. Ga je voor die bollen van het b-merk van € 0,60 cent dan zal je stracciatella erg klonterig worden. Maar een goeie buffelmozzarella hoeft echt niet duurder dan € 2,- euro te zijn.

Een mooie zachte buffelmozzarella gevonden? Scheur ‘m zorgvuldig in kleine stukjes en meng het met een losgeklopte creme fraîche of verse (kook)room. Laat dit een nachtje in je koelkast staan en je eigen stracciatella (en dus het midden van de burrata) is gemaakt.

Houd je niet van stukjes en wil je puur dat romige kaasje? Dan doe je er goed aan met de staafmixer in de weer te gaan en je mozzarella en room goed te mixen tot een egaal geheel. Laat dit alsnog wel een nacht in de koelkast staan zodat de twee familie worden.

Variëren met zelfgemaakte burrata

Wij zagen de zelfgemaakte burrata voor ‘t eerst bij Foods of Jane op Instagram. Dit zette ons aan het denken: want als je zelf gewone burrata kunt maken, dan kun je natuurlijk ook spelen met smaken. En we hadden het nog niet bedacht of we kregen dit al voorgeschoteld bij Florentin in Groningen. Hier serveren ze een burrata van zongedroogde tomaten en man oh man, normale burrata leek nog nooit zo saai.

We horen je denken: hoe geef je smaak aan iets wat een romige substantie moet blijven? Ga je dan in de weer met extracten? Kan. Maar je kunt ‘t ook lekker makkelijk houden en zoals hierboven in de weer gaan met de staafmixer of keukenmachine.

Wil je nu wél die structuur in je stracciatella behouden? Meng dan eerst de room met de smaakmakers en voeg dán de gescheurde mozzarella di bufala toe. Zie je: zelf burrata maken is écht makkelijker dan ‘t lijkt!

Burrata-verslaafd? 12 x onze favoriete recepten met de romige parel uit Italië

 

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.