Zalm bakken: met deze 3 tips krijg je perfect gebakken zalm
Een stukje zalm perfect bakken is geen sinecure. Het gebeurt vaak genoeg dat de zalm te rauw uit de pan komt. En gaar je de zalm te lang – ook al is dat maar 1 of 2 minuten – dan krijg je een droog exemplaar op je bord. Culy geeft je 3 tips voor de perfect gebakken zalm.Â
1. Perfect gebakken zalm start in de winkel
Wilde zalm bevat minder vet dan de gekweekte versie en heeft daarom minder tijd nodig om te garen. Gekweekte zalm kan wel tot twee keer zoveel vet bevatten als zijn wilde broertje en zal daarom langer sappig blijven tijdens het bakken, koken of grillen. Weet dus welke zalm je hebt gekocht in de winkel.
2. Bereid je zalm op lage temperatuur
Bak zalm op laag vuur of op lage temperatuur in de oven (op 100 tot 120 graden) of in een slowcooker. Zo kan de zalm niet te snel te gaar worden. Check of de zalm precies goed gaar is door een vork voorzichtig in het dikste deel te steken, of duw er zachtjes met je vinger op. Als de zalm bijna uit elkaar valt, is ‘ie perfect.
3. Zalm garen op de huid
Zalm bakken op de huid doe je wél op een hoge temperatuur. Schenk een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur en leg je zalm er op de huidkant in. Draai de vis pas om als ‘ie voor tweederde is gegaard. Leg een deksel op de pan en laat de vis nog 2 minuten nagaren, van het vuur af.
Oh, en is je zalm toch nog droog geworden? Geen nood, in stukjes in een soep of poké bowl is droge zalm nog prima te eten!
Ook interessant: Hoe check je thuis of gebakken vis gaar is?
De lekkerste recepten met gebakken zalm:
- Culy Homemade: buddha bowl met zalm, bruine rijst en pickles
- Culy Homemade: zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes
- Culy Homemade: gebakken zalm met zomergroenten en honing-mosterdsaus