Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Kooktips 13 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Wijn luchten met een melkschuimer: werkt het of is deze hack gebakken lucht?

De fruitige, aardse tonen in een wijn naar voren brengen? Dat kan door je wijn te luchten: het geven van zuurstof aan de wijn. Deze eeuwenoude methode heeft een moderne twist gekregen. Op TikTok gaan er video’s rond waarin lucht wordt gegeven aan de wijn met een melkschuimer. Werkt het? Of is het hype?

Wat is het luchten van wijn?

Luchten van wijn houdt in dat je de wijn blootstelt aan zuurstof voordat je hem drinkt. Het idee is dat de wijn door blootstelling aan zuurstof zijn aroma’s en smaken beter ontwikkelt. Dit proces kan variëren van enkele minuten tot meerdere uren, afhankelijk van de wijnsoort en de leeftijd ervan.

Waarom doen we het?

De belangrijkste reden om wijn te luchten is om de complexe aroma’s en smaken van de wijn naar voren te brengen. Wijnen, vooral rode wijnen, kunnen in eerste instantie gesloten en strak zijn als ze net uit de fles komen. Luchten kan helpen om de tannines (chemische verbindingen die invloed hebben op de smaak van de wijn) te verzachten en de fruitige, bloemige en aardse noten naar voren te brengen.

Mr. Vino: zo drink je rode wijn in de zomer

wijn decanteren
Bron: Unsplash

Maar, doet het echt iets voor de smaak?

Ja, luchten kan een significant effect hebben op de smaak van de wijn. Door het beluchten van de wijn worden de strakke tannines zachter en komen de subtiele aroma’s en smaken naar voren. Dit kan vooral nuttig zijn voor jonge rode wijnen die vaak nog erg tanninerijk zijn.

Hoe doe je dat, je wijn luchten?

Traditioneel wordt wijn gelucht door middel van decanteren. Dit houdt in dat je de wijn voorzichtig overgiet van de fles in een karaf. Dit proces helpt niet alleen om de wijn te beluchten, maar ook om eventuele sedimenten in de wijn te scheiden (de drab van vaste stoffen die overblijven na het fermenteren). Een andere methode is simpelweg de wijn een tijdje in het glas laten staan en af en toe te walsen.

Wijn decanteren: waarom is dat nodig (en hoe doe je het)?

En die melkschuimer dan?

Op TikTok en Instagram gaan er meerdere video’s rond van wijnen die worden gelucht met een melkschuimer (of melkklopper), voor 30 tot 60 seconden. Een soort hyperdecanteren, dus. Het is een iets hardere en snellere aanpak om lucht in je wijn te krijgen. Misschien iets minder romantisch dan het laten staan van je wijn, maar it gets the job done zeggen veel creators op social media. Is dat ook echt zo?

@cocktails

Here is the reason WHY you need to froth your wine 🍷🤯 This is the ultimate sip of luxury ✨ #winehacks #hacks #drinkhacks #redwine #cocktails

♬ original sound – Viral cocktails

Op het YouTube-kanaal Sorted Food testten twee chefs de melkschuimer-methode uit. Ze proefden in een video een glas jonge, goedkopere wijn die net open was, een glas van diezelfde wijn die een uurtje had gestaan én een glas waarin de jonge wijn werd gelucht met een melkschuimer. De chefs vergeleken deze drie glazen met drie glazen van een oude, duurdere wijn, die op dezelfde manier werden behandeld.

Waar de chefs aan het begin nogal sceptisch waren over de melkschuimer-methode, reageerden ze na het testen van de wijn verrassend positief. Aan de hand van de melkschuimer werd de wijn snel en effectief belucht, en de aroma’s kwamen heel duidelijk naar voren, zowel bij de jongere als de oudere wijn.

Wat doet dat met de smaak?

Het opschuimen van wijn met een melkschuimer zorgt voor een snelle en intense beluchting. De melkklopper introduceert een grote hoeveelheid lucht in de wijn, waardoor de smaken en aroma’s direct naar voren komen. Dit kan vooral handig zijn als je snel een jongere, strakkere wijn tot zijn recht wil laten komen.

Hoe lang kan je een geopende fles (rode) wijn bewaren?

Je zou ook bij oudere, duurdere wijnen kunnen kiezen voor de melkschuimer-methode, zeker als je houdt van een krachtige fruitsmaak, in plaats van een subtielere smaak. Toch kan deze methode voor oudere, delicate wijnen wat intens zijn en soms meer kwaad dan goed doen.

Dus, wanneer is het de moeite waard en wanneer niet?

Het gebruik van een melkklopper is vooral de moeite waard voor jongere, tanninerijke wijnen die baat hebben bij snelle beluchting. Voor oudere, complexere wijnen is het meestal beter om traditionele methoden zoals decanteren te gebruiken, om te voorkomen dat de delicate balans van aroma’s en smaken verstoord wordt.

Wil je een intens fruitige smaak opwekken bij een oudere wijn? Dan kan de melkschuimer-methode van pas komen.

Kortom, wijn luchten met een melkklopper kan een handige en effectieve methode zijn voor bepaalde wijnen, maar het is belangrijk om te weten wanneer en waarom je het gebruikt. Ga jij het proberen?

rode wijn
Unsplash

Lees meer over wijn

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.