Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 3 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Welke etenswaren bewaar je nou wel of niet in de koelkast?

Mocht je een keer een stilgevallen gesprek op gang willen helpen, stel mensen dan eens de vraag welke etenswaren ze in de koelkast bewaren. Van eieren tot aan een geopende fles rode wijn: het is voer voor (uitgebreide) discussie. Culy onderzoekt wat de experts zeggen!

De koks van dat leuke Youtube-kanaal van Bon Appétit voeren zo’n verhitte discussie in onderstaande video. Want over welke etenswaren wel of niet in de koelkast bewaard moeten worden, verschillen de meningen nogal.

Culy zet de belangrijkste keynotes voor je op een rijtje.

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Eieren

Oef. Misschien wel het grootste onderwerp van culinaire discussie: moet je eieren wel of niet in de koelkast bewaren (dat en: moet je rijst nou wel of niet wassen?). Zeker omdat we voor bakrecepten vaak eieren op kamertemperatuur gebruiken.

Het Voedingscentrum schrijft in ieder geval voor dat je eieren het beste in de doos in de koelkast kunt bewaren, dan blijven ze langer vers. Het remt ook de groei van bacteriën. Ook dat doosje is van nut: het zorgt ervoor dat de eieren minder snel uitdrogen.

In de winkel worden eieren trouwens buiten de koeling bewaard, om condensvorming (en daarmee bacteriegroei) te voorkomen. Als je ze namelijk uit de koeling in je boodschappentas mee naar huis neemt, krijg je algauw condens op de eieren. De schaal zou de eieren bovendien al voldoende beschermen tegen vocht en vuil.

Waarom kakelverse eieren écht zo belangrijk zijn

Brood

Er zijn mensen die brood in de koelkast bewaren. Toch kun je dit beter niet doen, want het brood droogt zo uit. Voor belegde broodjes is het een ander verhaal: die kun je wel even in de koelkast bewaren. Maar eet ze zo snel mogelijk op, in ieder geval dezelfde dag.

Een geopende fles rode wijn

Een fles wijn in één keer soldaat maken: veel mensen zullen hier weinig moeite mee hebben. Heb je echter een restje over in die geopende fles rode wijn? Dan kun je die het beste in de koelkast bewaren, net als met alle andere wijnsoorten. Daar blijft ‘ie één tot drie dagen goed.

Hoe lang kan je een geopende fles (rode) wijn bewaren?

Bron: Unsplash

Komkommer

Komkommers worden in de supermarkt niet in de koeling bewaard: moeten we ze thuis dan wel in de koelkast leggen? Volgens Het Voedingscentrum behoort komkommer tot de vruchtgroenten (net als aubergine, paprika, courgette en avocado) en kun je die het beste buiten de koelkast bewaren. Door de kou zouden ze sneller bederven.

Vraag je je af waarom die paprika of komkommer in de supermarkt vaak in plasticfolie verpakt zit? Tja, erg milieuvriendelijk is het niet, maar dat is om te voorkomen dat ze uitdrogen (tot een week). Koop je zo’n verpakte groente, laat ‘m dan thuis in de verpakking zitten tot gebruik.

Tomaten

De smaak van tomaten wordt aangetast als je ze in de koelkast bewaart. En ook het velletje kan beschadigen door de kou, waardoor ze sneller bederven. Leg ze daarom liever op een koele, droge plek buiten de koelkast.

Bron: Unsplash

Ketchup

In cafés staat die fles ketchup soms standaard op tafel: kun je die dan gewoon buiten de koelkast bewaren, in je keukenkastje bijvoorbeeld?

Yes: kant-en-klare ketchup (en mayonaise) kun je gewoon in de voorraadkast bewaren. Echter is het advies toch om ‘m in de koelkast te bewaren, want dan gaat ‘ie veel langer mee. Namelijk wel negen maanden tot een jaar.

Broccoli

Broccoli ligt in de supermarkt buiten de koeling en ook thuis kun je de groente zo’n één à twee dagen rauw bewaren buiten de koelkast. In de koelkast blijft broccoli echter langer vers: wel drie tot vijf dagen.

Meer tips over eten bewaren:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.