Warm eten in de koelkast zetten: wel of geen goed idee?
Je kent het wel: je hebt heerlijk gekookt, maar het was (al dan niet bewust) iets te veel. De rest doe je in een bakje voor de volgende dag en gebruik je als lunch. Maar zet je dit het best meteen in de koelkast of laat je het warme eten eerst eventjes afkoelen? Je wil natuurlijk niet dat er bacteriën in je eten terecht komen.
Wij leggen het je voor eens en voor altijd uit!
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast. En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller.
In de koelkast of niet: verrassende trucs om eten te bewaren
Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk gaan bederven. En dat wil je natuurlijk niet! Zet dus vooral een wekker als je het eten op kamertemperatuur laat komen.
Eten invriezen
Maaltijden die je in de koelkast bewaart kun je meestal zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Hierna krijgen bacteriën namelijk meer de kans om zich te bewerken. Weet je niet zeker of je je restje voor die tijd gaat opeten, dan is het beter om het in de vriezer te bewaren.
Toch kun je je restje ook beter niet warm in de vriezer zetten. Dan wordt er namelijk snel ijsvorming gecreëerd rondom het product. De smaak gaat hiervan flink achteruit en daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu, omdat de vriezer extra hard moet werken om op temperatuur te blijven. Twee dingen die we niet willen, toch?
Je eten sneller afkoelen
Heb je geen tijd en wil je het afkoelproces sneller laten verlopen? Verdeel dan het eten in verschillende bakjes zodat de lagen minder dik zijn en je eten dus sneller afkoelt. Of verdeel je restjes over een plaat of een groot bord. Dek dan het geheel af met folie tot het goed afgekoeld is en schep het daarna pas in een bakje.
Masterclass koelkast indelen: doe het goed en verleng de THT van je producten
Wat ook werkt, is om het bakje met de restjes kort in een ijsbadje te leggen of even onder stromend koud water te laten schrikken. De ergste hitte zal hierdoor afnemen waardoor het beter acclimatiseert in je koelkast.
Meer handige kooktips:
- Voor eens en altijd: is een tosti nou ongezonder dan een boterham met kaas?
- Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken
- Gerechten en papillotte bereiden: wat is dat en hoe doe je het?