Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 31 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer gebruik je gezouten boter (en hoe kun je die het beste vervangen)?

Boter is niet weg te denken uit onze keuken. We gebruiken ‘t voor (bijna) alles, maar toch hebben we soms onze vraagtekens erbij. Want met gezouten en ongezouten (room)boter ten overvloede vragen we ons af: welke gebruik je wanneer? En hoe kun je gezouten (room)boter het beste vervangen?

Spoiler: welke je wanneer gebruikt, heeft puur te maken met smaak.

Wanneer gebruik je gezouten (room)boter?

Gezouten (room)boter: wanneer zet je die in? We kunnen misschien beter vragen “wanneer niet?”, want op de Culy-redactie zijn wij er op z’n zachtst gezegd dol op. Smeer het op een snee vers brood en je hebt aan ons geen kind meer. Maar wanneer gebruik je nog meer gezouten boter?

Zoals we al zeiden heeft ‘t vooral te maken met smaak. Logischerwijs maakt de zoute variant alles namelijk iets zouter. En als je dit lekker vindt, kun je het spul in alles gebruiken. Koekjes worden namelijk lekkerder met een snuf zout. Hetzelfde geldt voor taarten en bijvoorbeeld pannenkoeken. Toch zal een patissier zeggen dat je het beslist niet voor baksels mag gebruiken. Het zoutpercentage is per botermerk verschillend en lastig te controleren. In de ogen van een meesterbakker gebruik je idealiter dus altijd gewone roomboter en een snufje zout.

Waar je beurre salé dan wél altijd voor kan gebruiken? Een kippetje dat de oven ingaat of groentes die je roostert op een bakplaat. Gebruik ‘t om je maiskolf te glaceren of een pastasaus extra te binden. Roer met een dikke klont gezouten boter aan een vork door de koekenpan voor je pannenkoeken bakt of gebruik het als beginpunt van een kruidenboter. Echt: gezouten boter is een stuk veelzijdiger dan je misschien denkt.

Alles over boter: de altijd vette allemansvriend in de keuken

shortbread cookies met chocolade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wanneer gebruik je ongezouten boter?

In het vraagstuk wanneer je gezouten en ongezouten boter gebruikt, lijkt ‘t voor de hand liggend om enkel nog de ongezouten versie te gebruiken. De gezouten variant wordt vaak beschouwd als ‘te’. Want én boter én zout? Zo maak je volgens de ouderwetse spreuk een hoop stront nog lekker.

Daarom is ongezouten roomboter nog altijd populairder dan gezouten. En ergens begrijpen we dat wel, hoor. Want je houdt zo toch zelf de regie over hoeveel zout er in je eten komt. Helemaal bij baksels. Je wilt geen appeltaart bakken en blijven zitten met iets dat smaakt als een mislukte quiche.

Ons advies is dan ook om bij recepten waarbij je zeker weet hoeveel zout je moet toevoegen (en dat dus niet gaat om een snuf), altijd ongezouten boter te gebruiken. Zo hou je zelf de regie, iets waar we ook niet vies van zijn.

gezouten en ongezouten boter stock unsplash
Bron: Unsplash

Gezouten boter vervangen

Heb je een recept voor je neus dat vraagt om gezouten boter, bijvoorbeeld voor shortbread cookies met chocolade en zeezout of in kurkuma-boter gebakken toast met tomatensalade, maar heb je dat niet in huis? Dan kun je ook prima de ongezouten variant gebruiken en het recept aanvullen met zout. Gebruik dan ongeveer 1/4 theelepel zout (extra).

Zo maak je zelf luchtig geklopte roomboter zoals in een restaurant

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.