Wat kun je eigenlijk allemaal ‘Hasselbacken’ (en waarom zou je)?
Hasselback aardappelen zijn helemaal hip en trendy en het lijkt alsof ze nog lang niet uit de culinaire scene verdwenen zijn. Dat is niet heel gek, want de voordelen en de mogelijkheden van deze kookmethode zijn eindeloos. Wij sommen met plezier op wat je allemaal kunt ‘hasselbacken’, en waarom je dat in hemelsnaam zou doen.
Hasselbacken is een kooktruc waarbij inkepingen gemaakt worden in een aardappel. Een beetje alsof je plakjes afsnijdt, maar dan nét niet tot de bodem (een goed basisrecept vind je hier).
De aardappel blijft zo één geheel, maar de oppervlakte om smaak toe te voegen wordt vergroot door de extra inkepingen. Daarbij waaieren de inkepingen uit en worden ze lekker knapperig in de oven. En dat betekent: méér smaak en méér culinair genot. Een kleine moeite, maar met erg veel voordelen dus!
Zweedse roots
Geen wonder dus dat hasselbacken een populaire methode is om aardappelen heel erg lekker te bereiden. Dat deden ze al in de jaren ’50 in Zweden, al was niemand daar destijds echt van onder de indruk. De laatste jaren is het hasselbacken echter weer helemaal hip. Waar de hasselback-methode zijn comeback aan te danken heeft, is niet helemaal duidelijk – al heeft het feit dat ze er zo leuk uitzien er wellicht iets mee te maken.
Het all-time klassieke ingrediënt voor de hasselbackmethode is dus de aardappel. Maar zoals het klassieke gerechten betaamt, lenen die zich uitstekend voor allerlei hedendaagse variaties. Talloze foodbloggers gingen de laatste jaren aan de slag met de hasselbacktechniek, en al gauw mochten ook allerhande groenten (en andere ingrediënten) eraan geloven.
To hasselback or not to hasselback?
Zo is deze hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper intussen een vaste waarde op de Culy-redactie, maar ook zoete aardappel, bieten, courgette en aubergine zijn prima kandidaten om te hasselbacken. En je kunt het zelfs doen met kip, brood of gekookte eieren.
Vul je hasselback courgette met Parmezaan, druppel lekker wat maple syrup tussen de schijfjes aubergine en smeer je zoete aardappel in met extra kruidenboter – het principe is overal hetzelfde. Door de sneetjes komt er meer plaats vrij voor specerijen en andere smaakmakers. Twee voor de prijs van één!
Het leuke is dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Van hasselback tofu met BBQsaus tot hasselback watermeloen met feta en munt tot hasselback avocado toast (ja echt!) tot hasselback appels als basis voor een lekker dessert,… Je kan het zo gek niet bedenken of iemand was je voor en vond er een recept mee uit. Hou je vooral niet in om zelf ingenieuze creaties te bedenken. En laat het vooral een reden zijn om je groenten op te vullen met alles wat je maar lekker vindt!
3 x aardappelen, maar dan anders:
- Aardappelpannenkoekjes met feta van Nigel Slater
- Er bestaat nu cress van zoete aardappel
- Oranje boven: zoete aardappel koken, bakken, roosteren en poffen doe je zo