Waarom komt er schuim op je zelfgemaakte soep of bouillon en waarom moet je dat verwijderen?
Een zelfgemaakte soep of bouillon is comfort food alom. Toch kun je bij het maken van een soep of bouillon tegen de nodige ‘obstakels’ aanlopen. Want ben je net lekker bezig, drijven er ineens allemaal stukjes en andere onzuiverheden omhoog. Deze moet je uit de bouillon halen, afschuimen noem je dat. Waarom dat moet, leggen we je in dit artikel uit!
Want die onzuiverheden kunnen de smaak van je soep om zeep helpen, zo blijkt.
Waarom komt er schuim op de soep?
Een zelfgemaakte soep of bouillon kan tijdens ‘t koken de nodige kopzorgen opleveren. Je hebt ‘m keurig volgens receptuur aan de kook gebracht en terwijl ‘ie rustig doorpruttelt, drijven er de vreemdste dingen omhoog. Je soep krijgt een soort schuimlaag met daarin ook kleine stukjes. Vies!
Deze schuimlaag is opgebouwd uit vetten en andere ‘reststukjes’ die het warme pannetje maar wat graag verlaten. Zeker wanneer je een soep met vlees maakt, maar ook bij stoofpotjes, zie je deze schuimlaag vaak tevoorschijn komen. En hoewel we bij een cappuccino dromen van de perfecte schuimlaag, willen we daar bij onze soepen graag vanaf.
Waarom moet je soep afschuimen?
Een schuimlaag op je soep met daarin vervelende stukjes ziet er niet alleen vies uit, het is ook niet zo lekker. Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook. Wacht je namelijk te lang met afschuimen van de soep, dan zakken de stukjes weer naar beneden en veroorzaken ze een bittere smaak.
Soep afschuimen doe je overigens met een schuimspaan of een dunne zeef. Schep het schuim en de andere onzuiverheden van de soep af zodra je ze boven ziet komen. Zo weet je zeker dat je op tijd bent!
Bouillon versus consommé
Ben je een verfijnd bouillonmaker, dan heb je de term consommé vast wel eens voorbij horen komen. Een consommé is een heldere bouillon die je een paar keer clarifiëert. Klinkt chique, maar is niks anders dan helder maken of klaren. Dat klaren kun je vergelijken met afschuimen, enkel schuim je een soep af en clarifiëer je een bouillon in de meeste gevallen.
Zo’n kraakheldere bouillon is niet alleen een stuk puurder qua smaak en vriest mooier in, je kunt jezelf er ook de nodige schouderklopjes voor geven. Het ziet er namelijk ónwijs chique uit.
Zin gekregen in soep?
- Groentesoep met dille en uiencrunch
- Courgettesoep met ricotta, doperwten en zwarte olijven
- Makkelijke aardappel-preisoep