8x voedselveiligsheidstips die iedereen moet kennen
We staan het liefst de hele dag in de keuken. Etentjes voorbereiden, lekker bakken of jezelf verwennen. Toch moet je – ook als hobbykok – een aantal voedselveiligheidstips in je achterhoofd houden. Zodat je niet alleen een heerlijk bordje op tafel zet, maar dat ook op een hygiënische manier doet.
Voedselveiligheidstips
Culy geeft je 8x voedselveiligheidstips waardoor je nooit de mist in gaat.
1. Handen wassen is key
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het komt vaak genoeg voor dat mensen niet hun handen wassen voordat ze beginnen met koken. Bacteriën kunnen gemakkelijk van je handen op voedsel terechtkomen en als je bedenkt waar je handen allemaal zijn geweest op een dag…
Hoe was je de handen zorgvuldig? Was ze minimaal 20 seconden onder stromend water met (hand)zeep. Zorg ervoor dat je alle je vingers, nagels en nagelriemen goed schrobt.
Even opletten: Gordon Ramsay leert je hoe je je handen moet wassen
2. Voorkom kruisbesmettingen
Kruisbesmetting is een van de grootste oorzaken van voedselvergiftiging. Dit zien te voorkomen is misschien wel één van de meest belangrijke voedselveiligheidstips. Kruisbesmetting ontstaat wanneer bacteriën van rauw voedsel, zoals vlees, overgaan op ander voedsel, zoals groenten of fruit. Gebruik daarom altijd aparte snijplanken en keukengerei voor rauw vlees, gevogelte en vis.
Het liefst gebruik je altijd dezelfde plank voor vlees, dezelfde voor groentes en dezelfde voor bereide producten. Deze worden verkocht in handige kleuren of met herkenbare labels zodat je de kans op kruisbesmetting minimaliseert. Dat betekent dus ook dat je de plank(en) grondig schoonmaakt na gebruik. Laat ze vooral niet te lang liggen en schrob ze goed schoon onder warm stromend water met wat zeep.
3. Kook voedsel op de juiste temperatuur
Zorg er altijd voor dat je eten tot de juiste kerntemperatuur wordt bereid om schadelijke bacteriën te doden. Gebruik een voedselthermometer om zeker te weten dat vlees, gevogelte en vis goed gaar zijn. Belangrijke kerntemperaturen zijn:
- Gevogelte (kip, kalkoen): 75°C
- Rundvlees en varkensvlees: 70°C
- Vis: 60°C
Eet je vlees en vis liever toch wat rauwer? Zorg er dan voor dat je producten kneitervers zijn en niet onafgedekt buiten de koeling hebben gelegen.
@swiftmeats Did you know the safe internal temperature of pork tenderloin is 145ºF? Make sure to use a meat thermometer and let the tenderloin rest for at least 3 minutes before slicing! 👩🍳 #swift #meat #swiftmeats #pork #porkloin #porkbelly #porkchops #porkribs #cooking #safe #temperature #internaltemp
4. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur
Op eten dat te lang buiten de koelkast wordt bewaard, kunnen schadelijke bacteriën laten groeien en geloof ons: dat gaat héél snel. Koude voedingsmiddelen zoals vlees(waren), vis en restjes moeten altijd bij 4°C of lager worden bewaard.
Laat voedsel niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur staan en dek het altijd af. Restjes moeten binnen twee uur in de koelkast worden geplaatst om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen.
5. Voedselveiligheidstips voor het ontdooien van eten
Ook het ontdooien van voedsel moet zorgvuldig gebeuren om de groei van bacteriën te voorkomen. Ontdooi bevroren voedsel liever niet op het aanrecht op kamertemperatuur – zeker niet in de zomer. Door de plotselinge temperatuurverschillen ontstaan er dan heel snel extra bacteriën. Ontdooi in plaats daarvan bij voorkeur altijd in de koelkast of in koud water waarbij je het water ieder half uur ververst.
6. Was fruit en groenten goed
Ook dit klinkt logisch, maar in alle eerlijkheid moeten we bekkennen dat we deze stap weleens overslaan, met name met groenten en fruit uit de supermarkt. Laat je toch niet misleiden, want verse groenten en fruit kunnen ook bacteriën bevatten, zelfs als ze er schoon uitzien. Spoel groenten en fruit altijd af onder koud stromend water voordat je ze eet of bereidt.
7. Kijk, ruik en proef
Controleer altijd de houdbaarheidsdata van producten. Producten die over de datum zijn, kunnen ziekteverwekkende bacteriën bevatten, ook al zien ze er nog goed uit. Toch moet je jezelf niet blind staren op de datum die op de verpakking staat.
De houdbaarheid van een product heeft ook te maken met de kwaliteit van je koelkast en hoe je het verpakt. Twijfel je of een product nog goed is? Kijk dan eerst of het eten er nog goed uitziet. Daarna ruik je goed aan het product. Wanneer er een onsmakelijke geur vanafkomt, weet je genoeg en kun je het beter weggooien. Tot slot proef je en weet je al snel genoeg of het product nog te eten is of niet.
8. Houd je keuken schoon
Eén van de meest logische voedselveiligheidstips is dat je keuken goed schoon moet zijn. Je keuken goed verzorgen is minstens zo belangrijk als je producten met zorg opbergen. Zorg er altijd voor dat aanrechten, snijplanken, messen en ander keukenspullen regelmatig worden schoongemaakt met heet water en zeep. Vergeet trouwens ook niet om regelmatig doeken en sponzen te vervangen. En ja, dan hebben we het over dat vaatdoekje dat eigenlijk al te lang op je aanrecht ligt…
@chefdonny France day 49: How a restaurant kitchen is cleaned (or at least how it SHOULD be. Never cut corners when cleaning ) See you guys tomorrow #france #cooking #cleaning #restaurantcleaning #restaurant
Meer kookinspiratie:
- Je gietijzeren pan schoonmaken doe je zo! (+ makkelijk stappenplan om ‘m te onderhouden)
- Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?
- Wat is de beste sesamolie en hoe gebruik je deze smaakmaker?