Wat zijn viseitjes en wat kun je er allemaal mee?
Op sushi, op blini’s of bij je pasta: viseitjes zie je her en der opduiken. Maar wat zijn het eigenlijk? En zijn ze de moeite waard om eens te gebruiken in de keuken?
Wij zetten het op een rijtje.
Kaviaar versus viseitjes
De duurste viseitjes ter wereld kennen we als kaviaar: onbevruchte eitjes van de steur. Die zijn redelijk zeldzaam, in ieder geval als je ze van goede kwaliteit wil (bijvoorbeeld van de wilde steur uit de Kaspische Zee). Soms zie je ook betaalbare ‘kaviaar’ van andere vissen, zoals de kuit van haring of forel. En de oranje eitjes, meestal afkomstig van de zalm, die we op sushi zien. Die kun je kopen in de betere viswinkels en zelfs bij de Albert Heijn.
Nog goedkoper zijn de potjes ‘imitatie-kaviaar’ die je soms tegenkomt. Ook deze zijn uiteraard niet van de steur, maar van de lompvis. Goed om te weten: vaak worden deze lompviseitjes gekleurd met inktvisinkt of oranje kleurstof zodat ze lijken op kaviaar of zalmeitjes. Qua smaak zijn ze daarentegen vrijwel smakeloos én er worden heel wat E-nummers aan toegevoegd.
En de smaak?
Laten we wel wezen: qua prijs zijn de goedkopere alternatieven voor kaviaar natuurlijk een stuk aantrekkelijker. De hamvraag is hier dus vooral: hoe zit het – naast het prijsverschil – met het verschil in smaak?
In een vrij recente aflevering van de Keuringsdienst van Waarde werd deze vraag gesteld aan kaviaarkenner Ashkan Mossafaian. Zijn exacte woorden wanneer hij de spotgoedkope lompviseitjes proeft zullen we jullie besparen, maar laten we zeggen dat er wel degelijk een groot smaakverschil is – in het voordeel van echte kaviaar uiteraard. Al mag dat natuurlijk ook wel als je het prijskaartje ervan bekijkt…
Viseitjes in de keuken
Schrijven we goedkopere viseitjes daarmee volledig af? Niet per se, al zouden we de spotgoedkope lompviseitjes vanwege van bovenstaande redenen wel vermijden. Maar als je je niet blauw wilt betalen en tóch in de buurt wil komen van kaviaar, dan zijn viseitjes van zalm, forel of haring een goed alternatief. Koop ze in dat geval het liefst bij de visboer.
Garneer ze bijvoorbeeld bovenop je homemade sushi, of lepel ze op je blini’s. Wij gebruikten zalmeitjes ook al ‘ns om eitjes mee op te vullen, samen met wat wasabi en reepjes nori. Superlekker was dat. Bovendien geef je je favoriete rijstbowl er in een handomdraai een vleugje luxe mee.
Alternatief voor viseitjes
Alain Caron maakte in de podcast Het Laatste Avondmaal dan weer een pasta met kaviaar, waarbij ook hij koos voor de goedkopere haringkaviaar. Super-de-luxe natuurlijk, maar mán wat klinkt dat lekker! Sergio Herman gebruikt foreleitjes op zijn beurt als topping voor zijn crudo van zeebaars, in zijn boek New Italian.
En tot slot: snap je wel dat de textuur van viseitjes heerlijk is, maar eet je vegetarisch? Ingelegd mosterdzaad gaat je levenskwaliteit verbeteren, probeer het maar eens.