JA: de manier waarop je je ui snijdt heeft invloed op de smaak
Een ui snijden: een van de basistaken wanneer je gaat koken. Maar wist je wel dat de manier waarop je een ui snijdt invloed heeft op zowel smaak als textuur? Wij vertellen je wanneer je je ui op welke manier snijdt.
Want deze studie naar ui blijkt belangrijker dan je denkt!
De paden van de ui
Als je een halve ui voor je neerlegt, zie je dat ‘ie verschillende ‘weggetjes’ heeft. Strepen van boven naar beneden en de ringen van links naar rechts. Dit zijn de paden van een ui en deze zijn belangrijk tijdens het snijden.
Snijd je namelijk van boven naar beneden dan krijgt je ui een andere textuur dan wanneer je van links naar rechts snijdt. Of dit belangrijk is? Toch wel! Zeker wanneer je er pickles van wilt maken of ze juist zacht wil bakken in een stoof.
Ui snijden van boven naar beneden
Een ui heeft vezels maar bestaat voor het grootste deel uit water. Zodra je je mes erin zet, wil het water eruit. Snijd je van boven naar beneden, dan snijd je met de vezels mee en worden ze niet ‘doorgesneden.’ Dit zorgt ervoor dat er weinig water vrijkomt.
Hierdoor blijft de gesneden ui na het bakken een stuk knapperiger en ‘frisser’. Ga je uien inmaken, is het dus belangrijk dat je van boven naar beneden snijdt, met de vezels mee.
Ui snijden van links naar rechts
Wanneer je snijdt tegen de vezels in, dus van links naar rechts zodat je uienringen krijgt, dan komen er meer vezels aan de oppervlakte en komt er ook meer water vrij. Hierdoor smelten je gesneden stukjes ui een stuk sneller en worden ze zachter wanneer je ze verhit.
Deze techniek is daarom ideaal als je je ui wilt karameliseren, een sofrito moet maken of wanneer je een stoof maakt met ui erin.
Het belang van een scherp mes
Tijdens het snijden van een ui is één ding het belangrijkste: het hebben van een scherp mes. Is je mes namelijk niet scherp genoeg, dan plet je de ui als het ware en beschadig je de vezels hoe dan ook.
Zeker bij ingemaakt ui wil je niet blijven zitten met ‘zachte’ stukjes. Niet alleen omdat het mondgevoel minder prettig is maar vooral omdat een geplette – en dus beschadigde ui – sneller bederft. Zorg dus altijd voor een vlijmscherp mes. Dat is ook een stuk veiliger snijden!
Nooit meer verbrande knoflook: dit is het moment om je knoflook toe te voegen