Krokant bakken, paneren en/of marineren: zo bereid je tofu écht lekker
Tofu heeft niet bepaald een sexy imago. En toegegeven: van zichzelf heeft het inderdaad niet zo’n spannende smaak. Maar als je eenmaal weet hoe je tofu nou écht lekker kunt bereiden, gaat er een wereld voor je open.
> Lees ook: Tofu: dit zijn de verschillende soorten
Zo bereid je tofu lekker
Tofu krokant bakken
Tofu krokant bakken begint bij het drogen van vaste (firm) tofu. Dat doe je door een blok tofu te wikkelen in een schone theedoek en er een zwaar voorwerp (zoals een pak suiker) op te leggen gedurende een kwartier. Als de theedoek gaandeweg te nat wordt, kun je dit proces eventueel herhalen met een droge theedoek.
Snijd de tofu in blokjes zodra deze voldoende is uitgedroogd. Onthoud hierbij dat de vorm van de blokjes ook van invloed is op de smaak. Hoe groter het oppervlak, hoe meer crunch. Je zou dus ook kunnen gaan voor plakjes in plaats van dobbelsteentjes.
Verder is het belangrijk dat je de tofu op hoog vuur bakt in een royale scheut vetstof. Kies voor een olie die goed tegen hitte kan, zoals koolzaadolie of geraffineerde kokosolie. Geef de tofu na het bakken een royale snuf zout, heerlijk is dat.
Geef het een crispy jasje
Je zou er ook voor kunnen kiezen om tofu te bereiden in een crispy jasje. Dat doe je door eerst het vocht uit de tofu te persen (zoals hierboven beschreven) en ‘m vervolgens te paneren en te bakken. Let op: gebruik hiervoor de firm (vaste) tofu, de silken variant is hier niet stevig genoeg voor.
Zet voor het paneren drie bakjes klaar: eentje met bloem, eentje met een geklutst ei en eentje met paneermeel of panko. Haal de blokjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Klaar? Bak de de blokjes dan in een laagje plantaardige olie aan. Draai de blokjes zodat ze aan elke kant de kans krijgen om te bakken. Ook hier is een snuf zout ter afwerking weer ontzettend lekker.
Marineer tofu
Tofu heeft de handige eigenschap dat het heel gemakkelijk smaken opneemt. Daarom kun je tofu (in blokjes gesneden) altijd het beste een minstens uurtje van te voren marineren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Hier een greep uit onze favoriete marinades:
- Roer 1 eetlepel sambal door 1 eetlepel sojasaus. Spice en umami gecombineerd: altijd lekker.
- Zwarte bonen-knoflooksaus. Dit smaakbommetje kun je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kopen. Probeer het maar eens.
- De combinatie van pindakaas, sojasaus, limoensap en sambal is ook een heerlijke. Experimenteer zelf een beetje met de verhoudingen, hier kan namelijk niet veel misgaan!
- Hoisin, al dan niet aangelengd met een scheutje gemberbier
Onze favoriete recepten met tofu
- Culy Homemade: heerlijke vega(n) ramen met miso, pompoen en tofu
- Mapo Tofu (voor wie het niet pittig genoeg kan zijn)
- Indonesische tofu-omelet met pindasaus (tahu telor)