Van Marigold tot Kipster: deze soorten eieren zijn er (en moet je kennen)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fsoorten-eieren-kipster-oerei.jpg)
Een ei bakken, koken, pocheren of klutsen: het lijkt zo simpel (en dat is het vaak ook). Maar als je in de supermarkt of bij de boer een doosje eieren wilt kopen, stuit je op een dozijn keuzes en tig verschillende soorten eieren. Van biologische en vrije-uitloopeieren tot innovatieve, duurzame soorten zoals Kipster en Oerei. En dan zijn er ook nog eieren met extra gele dooiers, blauwe schalen of een bijzonder dieet. Zijn ze allemaal even lekker? Werken ze in elk recept? En welke kies je als je verantwoord wilt eten? Tijd om de verschillende soorten eieren op een rij te zetten.
Een ei hoort erbij – maar welke soorten eieren zijn er?
Eieren zijn er in alle soorten en maten. Waar we vroeger vooral scharreleieren en biologische eieren kenden, zijn er nu ook speciale eieren met extra voedingsstoffen, duurzame productiemethoden of bijzondere kleuren en formaten.
Marigold-eieren: goudgele dooiers
Marigold-eieren danken hun naam aan het natuurlijke dieet van de kippen, dat verrijkt is met goudsbloemextract. Dit zorgt niet alleen voor een diepgele dooier, maar zou ook extra antioxidanten bevatten. Ze zijn perfect voor gerechten waarbij de kleur opvalt, zoals een rijke carbonara of een mooie lemon curd.
Bij De Librije*** maken ze zelfs advocaat van het Marigold-ei:
Kipster-eieren: het duurzaamste ei
Kipster-eieren komen van kippen die worden gevoerd met reststromen uit de voedingsindustrie, zoals brood en graanafval. Dit voorkomt verspilling en maakt de productie een stuk duurzamer. De stallen van Kipster zijn zo ontworpen dat de kippen veel licht en ruimte hebben en zo min mogelijk stress ervaren.
Kipster-eieren zijn niet specifiek anders qua smaak, maar als je een bewuste keuze wilt maken, is dit het ei met de kleinste ecologische voetafdruk. Bij Kipster weet je in ieder geval zéker dat je een goede keus maakt (heel anders dan die marketing-truc van het veertje bij het ei).
Oerei: diervriendelijk én klimaatneutraal
Nog een stap verder in duurzaamheid gaat het Oerei. Dit ei wordt klimaatneutraal geproduceerd, wat betekent dat de CO₂-uitstoot van het hele proces wordt gecompenseerd. De kippen leven onder de meest diervriendelijke omstandigheden: geen snavelkappen, geen stressvolle behandelingen. Oerei heeft een mooie, volle smaak en werkt perfect in hartige én zoete bereidingen, van shakshuka tot een luchtige cheesecake.
Maïsei: de boterzachte smaakmaker
Maïseieren komen van kippen die – je raadt het al – voornamelijk maïs eten. Dit zorgt voor een zachte, romige smaak en een extra gele dooier. Ideaal voor gerechten waarin de eierstructuur belangrijk is, zoals een fluweelzachte omelet of custard.
Blauwe eieren: bijzonder en voedzaam
Sommige kippenrassen, zoals de Araucana en Cream Legbar, leggen eieren met een blauwgroene schaal. Qua smaak zijn ze vergelijkbaar met gewone eieren, maar ze bevatten vaak net iets minder cholesterol. Wist je trouwens al wat het verschil is tussen witte en bruine eieren?
Dubbeldooiers: twee keer zoveel geel
Soms open je een ei en vind je twee dooiers in plaats van één. Dit komt vaker voor bij jonge kippen die net beginnen met leggen. Dubbeldooiers zijn geliefd bij bakkers omdat ze extra romigheid geven aan beslag en custards. Handig om te weten: ze komen vooral voor in grotere maten eieren, zoals XL of Jumbo.
Bijzondere maatjes
Kwarteleieren
Kwarteleieren zijn een stuk kleiner dan kippeneieren en hebben een gevlekte schaal. De smaak is iets romiger en voller, en ze worden vaak gebruikt voor luxe hapjes, salades of amuse-gueules (een klein hapje aan het begin van de maaltijd). Omdat ze klein en fragiel zijn, moet je ze voorzichtig pellen na het koken. Dat koken doe je trouwens ook een stuk korter dan je gewend bent. Voor zacht hoeven ze namelijk maar 2 minuten gekookt te worden en een hard ei heb je in 4 minuten.
Ganzeneieren
Ganzeneieren zijn ongeveer drie keer zo groot als een kippenei en hebben een dikkere schaal en een stevige dooier. De smaak is rijk en vol, bijna boterachtig, waardoor ze fantastisch werken in hartige gerechten zoals quiches of frittata’s. Vanwege de grote hoeveelheid dooier zijn ze minder geschikt om luchtige cakes mee te bakken, maar ze maken wél een heerlijke romige roerei. Het perfecte gekookte ganzenei? Je kookt ‘m zacht in 9 minuten en hard in ongeveer 13-15 minuten.
Kun je alle soorten eieren hetzelfde bereiden?
Over het algemeen kun je elk ei koken, bakken of pocheren zoals je gewend bent. Toch zijn er kleine verschillen: eieren met een stevigere dooier, zoals Marigold of Maïsei, geven extra romigheid, terwijl een Kipster of Oerei vooral een bewuste keuze is. Welke je ook kiest, een goed ei maakt elk gerecht net dat beetje beter. Hoe je dat ei dan precies kunt bereiden? Bijvoorbeeld met de staafmixer. Of gebruik deze tip voor de romigste eieren denkbaar.
Gelijk zin gekregen in eieren?
- Vergeet gevulde eieren: wij willen Koreaanse ‘drug eggs’ (mayak gyeran)!
- Makkelijk recept voor cilbir (Turkse eieren met boter en knoflookyoghurt voor de brunch)
- Nog eens 15x de beste recepten met eieren