Kampeersnack voor thuis: s’mores in de oven maken doe je zo
Warme zomeravonden zijn ideaal om de vuurkorf aan te steken en gezellig marshmallows te roosteren. S’mores zijn één van onze favoriete kampvuursnacks. Wist je dat je niet per sé een vuur nodig hebt om deze zoete snack te maken? S’mores in de oven maken doe je zo!
S’mores zijn een klassieke Amerikaanse snack. De basis bestaat uit marshmallow die je roostert boven een kampvuur en die je vervolgens tussen twee Graham crackers stapelt. De koekjes zijn niet overdadig zoet, waardoor het de balans bewaart. In Nederland zijn de koekjes niet overal even makkelijk verkrijgbaar, maar gelukkig is het prima te vervangen door het good old biscuitje. Om het af te maken zit er in een s’more ook nog chocolade die door de hitte smelt en heerlijk mengt met de marshmallow.
Hoe zijn s’mores ontstaan?
S’mores zijn vooral in Amerika razend populair onder kinderen. Het werd voor het eerst gemaakt in de jaren 20 van de vorige eeuw en was favoriet bij scoutingverenigingen. De naam is afgeleid van de woorden ‘some more’, omdat er verschillende dingen op elkaar gestapeld worden. Voordat het die naam kreeg werd de snack beschreven als ‘Graham Cracker Sandwich’.
S’mores in de oven maken
Van origine maak je deze snack dus boven een vuur. Gelukkig is dat geen must. Sterker nog: s’mores in de oven maken werkt nog veel beter dan boven een vuur. Je marshmallows smelten namelijk allemaal even snel en gecontroleerd. Als je ze door de helft snijdt en daarna pas grilt, worden zelfs beide kanten even lekker knapperig van buiten. Bovendien kun je ook de chocolade dan smelten, terwijl dat boven vuur eigenlijk nauwelijks kan zonder dat het verbrandt.
Nog een pluspunt: in de winter maak je misschien niet zo snel een kampvuur, maar kun je prima s’mores in de oven maken. Zo kun je het hele jaar je marshmallow-met-chocolade-cravings stillen!
Zo doe je dat
Lifehacker deelt zelfs ook de perfecte manier om dit te doen. Leg Graham crackers, kaneelbiscuits of andere koekjes naar keuze in een ovenschaal. Snijd marshmallows doormidden en leg die met de buitenkant naar boven op de helft van de koekjes, en bedek de andere helft met pure chocoladeblokjes.
Zet de oven op grillstand en grillen maar! De marshmallows zijn meestal na een paar minuten mooi goudbruin, en als het goed is heb je dan ook gesmolten chocolade en extra knapperigere koekjes. Je moet er wel constant bij blijven staan, omdat het daarna vrij snel mis kan gaan.
Leg de chocoladekoekjes en de marshmallowkoekjes tot slot op elkaar, en klaar zijn je s’mores in de oven!
Meer lekkere s’more-recepten:
- Recept voor Amerikaanse s’mores
- S’mores skillet met smoked BBQ salted caramel
- Deze 20 makkelijke toetjes staan binnen 10 minuten op tafel