Supertip: dit is waarom je roereieren vooraf moet zouten
Maak jij af en toe een roereieren? Groot gelijk, ook wij vinden deze manier van eieren bereiden fantastisch. Maar mogelijk vergat je al die keren een cruciale stap om je roereieren nóg lekkerder te maken. En dat is? Ze van tevoren zouten!
Roerei vooraf zouten
Een ei bakken kan iedereen, maar voor het perfécte roerei dien je rekening te houden met verschillende factoren.
Zo kun je je eieren het beste niet in de koelkast bewaren (gewoon op kamertemperatuur is perfect), kluts je de eieren vóór je ze gaat bakken en voeg je een scheutje room toe voor extra romigheid. Maar hoe zit het met zout?
Zout verandert de textuur
Veel mensen kruiden hun roerei pas achteraf met zout. Toch raden experts aan om niet zo lang te wachten en het zout al toe te voegen aan het nog rauwe eiermengsel, voor je dat gaat bakken.
De reden hiervoor: omdat dit zorgt voor smeuïgere roereieren. De verklaring is nogal een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat zout ervoor zorgt dat eiwitten zullen oplossen. Hierdoor vormt zich een vochthoudend netwerk van moleculen in het eimengsel, wat (door het vocht) uiteindelijk resulteert in malsere roereieren. En dat wil je.
Het beste resultaat
Kortom: zout je eimengsel altijd van tevoren, het verandert de textuur van je roereitjes op een héél positieve manier. Dat mag je trouwens zelfs al een kwartiertje van tevoren doen, zodat de eiwitten zeker de kans krijgen om op te lossen.
Onze favoriete recepten met roerei
Trek gekregen? Duik dan maar gauw de keuken in en maak één van onze favoriete recepten met roerei:
- Culy Homemade: snelle ontbijt tortilla’s met roerei, avocado en limoen
- Brioche met roerei en Srirachamayo van Eggslut
- Culy Homemade: Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori
- Roerei met kokosdukkah uit ‘Boter, botten, zout’
- Culy Homemade: supersimpel roerei à la béarnaise
Vergeet de roereieren vooraf niet te zouten hè?