Culy Basics: rijst koken voor nasi goreng, zo doe je dat
Een bord perfect bereide nasi goreng wordt vaak voor lief genomen. Terwijl er bij dat ene gerecht toch echt een hoop mis kan gaan. En dat begint bij de essentie van het gerecht; de naam zegt het al. Rijst koken voor een echt lekkere nasi goreng, dat doe je namelijk zo.
Hier ga je (en de mensen voor wie je misschien kookt) blij mee zijn.
Zo kook je de lekkerste rijst voor nasi goreng
Het is niet voor niets dat gebakken rijst vele varianten kent. Waar het gerecht zijn oorsprong kent in China, hebben vele landen inmiddels een eigen versie geadopteerd. En dat is een gegeven dat we alleen maar kunnen omarmen. Vele versies kennen natuurlijk vele methodes. Wij gaan hier dan ook wat dieper in op nasi goreng, de Indonesische en Indische variant op gebakken rijst.
De rijst voor nasi goreng
Laten we vooropstellen dat je van slechte rijst ook gewoon minder lekkere nasi goreng krijgt. Rijst blijft immers de basis. Kies voor een lange korrel zoals jasmijnrijst of pandanrijst, of basmatirijst. De één maakt het je alleen wat moeilijker dan de ander. Zo heeft jasmijnrijst (onze favoriet) een wat sterkere smaak, waardoor ‘ie het meest floreert bij een handjevol overige ingrediënten. Basmatirijst heeft weer wat minder smaak en een drogere structuur.
Indien je in de mogelijkheid bent, let dan ook op de kwaliteit. Haal je rijst bij de toko en let op het keurmerk.
Het stappenplan
Heb je eenmaal de juiste rijst gevonden, volg dan dit stappenplan en jouw nasi goreng zal tot ongekende hoogtes komen.
1. Begin op tijd
We weten het, gebakken rijst uit zich vaak als een acute behoefte. Toch is ‘oude’ rijst de beste basis wanneer je zelf gebakken rijst maakt. Idealiter kook je deze dus een dag van tevoren.
2. Was altijd je rijst
Hiermee verwijder je een laagje zetmeel wat zorgt voor onmisbare luchtigheid én minder plakfrustratie.
3. Kook de rijst
Wij gaan in dit geval het liefst voor de droogkookmethode. Giet je de rijst af, dan gaat er namelijk ook een hoop smaak verloren. Let wel: voeg nooit meer water dan normaal toe, papperige rijst is het laatste wat we willen voor nasi goreng.
4. Droog de rijst
Spreid de rijst over een bakplaat en leg het – het liefst minimaal 24 uur – onafgedekt in de koelkast. Leg dit dan ook weer niet té lang op die manier daar, aangezien bacteriën zich na die tijd rapper verspreiden.
5. Bakken maar
Is de rijst klaar voor gebruik, dan begint het echte werk. Verwerk de rijst bijvoorbeeld in deze basic nasi goreng, nasi goreng bacon, een versie met paksoi en garnalen of een seizoengebonden exemplaar met doperwten.
Meer over rijst:
- 22x de lekkerste gerechten met rijst die je geprobeerd moet hebben
- Hoeveel rijst moet je koken per persoon?
- De beste tips voor de rijstkoker: zo maak je de lekkerste rijst én variaties