Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 26 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

Rendang maken: alle do’s en don’ts op een rijtje

In Nederland kennen we rendang vooral als langzaam gegaard rundvleesgerecht, maar wist je dat ‘rendang’ eigenlijk staat voor de bereidingswijze? Hoewel het recept in eerste instantie makkelijker lijkt dan het misschien is, zijn er een aantal valkuilen waar je voor moet waken.

De redactie van Culy zet alle do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Rendang maken: de tips

De variant met rundvlees is de meest gegeten soort rendang in Nederland. Voor dit artikel zetten we daarom de beste tips voor je op een rijtje voor de vleesvariant. Maak je een recept met jackfruit, spitskool of zelfs vis? Dan kan de bereiding verschillen en gelden er andere wetten!

1. Kies het juiste stuk vlees

Gebruik rundvlees met een beetje vet, maar zeker niet te veel. Sukadelappen, runderborst of een mix daarvan is ideaal. Het vet smelt tijdens het kookproces, waardoor het vlees mals blijft en extra smaak krijgt.

Snijd je vlees niet in te kleine stukken. Je wil het natuurlijk nog wel herkennen als het op je bord ligt. Tijdens het stoven krimpt het vlees met ongeveer 30% door het vocht dat verdampt, dus snijd je blokjes altijd iets groter dan het uiteindelijke eindresultaat.

Watch on TikTok


2. Boemboe is de sleutel

Een authentieke rendang begint met een zelfgemaakte kruidenpasta (de boemboe). Gebruik hiervoor verse ingrediënten zoals sjalotten (géén ui), knoflook, gember, verse laos, verse kurkuma, citroengras en chilipepers.

Je kunt alles in een mixer tot een gladde massa draaien, maar wie de authentieke smaak wil hebben, zal aan de slag moeten met de vijzel. Het is een pak extra werk om alles fijn te stampen, maar geloof ons: dat is het meer dan waard. Het verschil tussen een elektrische mixer en een handvijzel is gigantisch en komt de smaak ten goede.

3. Rooster je specerijen

Eigenlijk geldt dit voor alle recepten: rooster altijd je specerijen. Het korianderzaad, de komijn en kruidnagel krijgen veel meer diepgang en smaak wanneer je ze even kort aanbakt in een droge pan. Het geeft de rendang meer gelaagdheid en de beste smaak.

specerijen zoals komijnzaad en karwijzaad
Pexels

4. Geduld, geduld en nog eens geduld

Rendang vereist een langzaam en lang kookproces. De belangrijkste regel, is dat het geheel nooit mag koken. Hierdoor wordt het vlees taai en zul je nooit het malse draadjesvlees krijgen dat je voor ogen hebt.

Laat de pan altijd op laag vuur sudderen tot dat de kokosmelk volledig is ingedikt en het vlees donkerbruin is. Het duurt meestal zo’n 3 tot 4 uur tot het vlees perfect gegaard is en de saus de juiste dikte heeft.


5. Het verschil in kokosmelk

Gebruik dikke, romige kokosmelk (santen) voor de beste textuur en smaak. Het gebruik van goede kokosmelk is essentieel voor een perfecte rendang.

Veel varianten – voornamelijk uit de supermarkt – zijn verdund met water of bevatten veel (chemische) toevoegingen. Check daarom altijd de verpakking om te kijken of je de meest pure variant te pakken hebt.

6. Laat de olie vrijkomen

Laat de rendang sudderen totdat de olie van de kokosmelk vrijkomt en het vlees begint te karamelliseren. Dit is het moment waarop de smaken zich concentreren en het vlees en de saus zijn karakteristieke donkerbruine kleur krijgt.

Rendang basis recept
Bron: Melvin Sturm voor Culy

7. Niet te veel roeren

We know: de verleiding is enorm, maar houd jezelf in bedwang! Te vaak roeren kan het vlees breken en de textuur beïnvloeden. Roer, of beter gezegd: schep om, om te voorkomen dat het geheel aanbrandt.

Dit zal vooral in de laatste fase van het kookproces zijn als de saus bijna de gewenste dikte heeft. Wanneer je te veel roert kan het malse vlees uit elkaar vallen en verdwijnen in de saus. Dan krijg je draadjesvlees – ook lekker – maar rendang mogen we het dan niet meer noemen.

8. Geen suiker en te veel vocht toevoegen

Hoewel veel receptschrijvers suiker toevoegen aan hun recept, heb je dat in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Wanneer je bereiding klopt, komen de natuurlijke suikers vanzelf uit de gekaramelliseerde kokosmelk en sjalotten, niet van de toegevoegde suiker.

Nederlanders houden van saus en daarom kan het kan verleidelijk zijn om water of extra kokosmelk toe te voegen als het droog lijkt. Toch kun je dat beter niet doen. Rendang hoort uiteindelijk bijna droog te zijn met een dikke laag gekaramelliseerde kruiden op het vlees in plaats van dat het drijft in de saus. Toch te veel saus in de pan? Kook de saus dan gewoon wat verder in; je zult zien dat het vanzelf goed komt!

rendang
Bron: Pexels

Meer inspiratie-artikelen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.