Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 31 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat is pulled oats en wat kun je er allemaal mee?

Er ligt een nieuw product in het schap van de vleesvervangers. Althans, in Nederland. Want pulled oats is in Scandinavië al een hele tijd trending. Sterker nog: het originele recept komt ervandaan. Uit Finland, om precies te zijn. Maar wat is pulled oats precies en wat kun je er allemaal mee?

Wat is pulled oats?

Heel eerlijk: wij waren in eerste instantie sceptisch toen we een pakje pulled oats onder ogen kregen. Maar dat scepticisme kwam eigenlijk pas na verbazing: pulled oats? Kun je oats pullen dan?

Ja, dat kun je. Pulled oats is een mix van haver, tuinbonen en erwten. Die worden vermalen, gekneed en gebakken. Verder gaat er alleen wat koolzaadolie en zout in. Een volledig plantaardige vleesvervanger dus en voor de verandering eens niet op basis van soja of tarwe. Bovendien is haver – het hoofdbestanddeel van pulled oats – ook nog eens een milieuvriendelijk gewas: in het Scandinavische klimaat tiert het welig.

Pulled Oats

Hoe smaken ze?

Maar goed, we zeiden dat we aanvankelijk sceptisch waren. Want wat moet je je voorstellen bij een haverproduct als vleesvervanger? Maar nadat we de pulled oats verwerkten in een vega versie van dan dan noodles (een Sichuanees gerecht van noedels met flink veel chili-olie) zijn we volledig om.

De textuur van de oats is geweldig: als extreem zacht gegaard rundvlees. Nóg zachter dan pulled jackfruit. Van zichzelf heeft het product amper smaak en dat is nog een verschil met jackfruit, dat toch een beetje zoet en fruitig smaakt. Met pulled oats hoef je niets te maskeren en kun je juist heel goed veel smaak toevoegen. Perfect als vleesvervanger in gerechten waar veel smaakmakers in gaan, zoals in de Aziatische en Mexicaanse keuken.

Vietnamese spring rolls met pulled oats

Recepten met pulled oats

Vanwege de textuur is pulled oats bij uitstek geschikt als plantaardig alternatief in gerechten waarin je normaalgesproken rundvlees zou gebruiken. Het is vooral belangrijk dat je veel smaakmakers toevoegt, omdat de oats van nature een neutrale smaak hebben (al is er ook een variant met de smaak van tomaat verkrijgbaar).

Roerbak ze en gebruik ze in Aziatische gerechten als bibimbap (scheutje oestersaus en wat witte peper toevoegen) een curry, een snelle rendang of als topping op een Vietnamese pizza. Verwerk ze in enchiladas of vegetarische taco’s, maak er een vega bolognesesaus mee, vorm er burgers van of beleg er een fijne bao mee (lekker met hoisinsaus!). Ze doen het ook fantastisch als topping op nacho’s.

Pulled oats kopen

Pulled oats van het merk Gold&Green zijn te koop bij Albert Heijn. 

Meer populaire vleesvervangers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.