Koken met prei: onze tips en favoriete bereidingen
Aubergine, asperges, tuinbonen en courgette: allemaal groenten die tot onze favorieten behoren en (terecht) regelmatig op ons bord verschijnen. Prei mag er wat ons betreft ook bij, want het is veelzijdig én waanzinnig smaakvol.
Tip: prei is van nature vrij zoet, zeker als je het nog stooft, roostert of bakt. Hierdoor passen zoute ingrediënten als spek, kaas, zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes er goed bij.
Restjes verwerken
Prei is een smaakmaker voor sauzen, soepen en stoofpot. Des te meer reden om nooit meer restjes weg te gooien!
Bewaar een druk-en-sluit zakje in de diepvries en doe hierin kontjes en andere restjes van de prei. Zo heb je altijd prei voor de hand als je bijvoorbeeld een bouillon wil trekken of een (groente)soep wil maken.
In vinaigrette
Een Franse klassieker die wat ons betreft wat meer bekendheid mag vergaren is gestoofde prei in vinaigrette. Het zurige van de dressing haalt het zoete van de prei prachtig omhoog, waardoor elke hap perfect in balans is.
Naar recept: Prei met vinaigrette en spekreepjes
Uit de oven
Ook is het zalig uit de oven. Ga hierbij voor een niet al te hoge temperatuur (het liefst 180 graden), zodat alles lekker zacht en de randjes niet taai of hard worden.
Snijd de prei in ringen (ideaal voor een ovenschotel, bijvoorbeeld door pasta), halveer in de lengte (lekker om te gratineren, bijvoorbeeld met kaas) of stoof in z’n geheel (gebruik hiervoor het liefst dunne stengels, lekker met een simpele marinade).
Tip: verdeel wat preiringen over een pizza, plaattaart of flammkuchen, serveer ze geroosterd bij een stukje vis of verwerk het door een quiche met zalm!
Naar recept: Lente quiche met asperges, doperwtjes en prei
Met kaas
We schreven het hierboven al: prei doet het ontzettend goed met kaas, dus doe er je voordeel mee. Dit kan zijn door een ovenschotel, maar ook gebakken in de pan of gegratineerd met een kaassaaus (met als basis béchamel). Top eventueel met spekjes, gerookte zalm of zongedroogde tomaatjes en je weet niet wat je proeft.
Ook lekker: met pesto! Roerbak preiringen en voeg aan het einde pesto toe, eventueel met wat kookvocht van pasta of aardappeltjes.
Aziatisch
Ook in de Aziatische keuken zijn ze dol op prei. Denk bijvoorbeeld aan nasi, bami en roerbakgerechten (lekker met spinazie en knoflook), maar ook gegrild of gestoomd is de groente heerlijk.
Als je het grilt of stoomt is het aan te raden om dunnere preitjes te halen, omdat de structuur wat zachter is.
Soep
Zoals je hebt gemerkt is prei veelzijdig, zo kun je er ook soep mee maken. Stoof de groente in olie met wat knoflook zacht, voeg een paar gekookte aardappels toe, pureer met bouillon en maak af met een scheutje room.
Naar recept: Preisoep met venkel, appel & walnoten
Stamppot
Tot slot een typisch Hollandse manier om prei te bereiden: door stamppot! Roerbak de prei in ringen in de pan of gaar in de oven met een beetje olijfolie. Meng door je puree (eventueel met een spekje) en serveer met een lekker stukje vlees of vis. Yum!
Meer kooktips:
- Met deze kooktip braad je jouw stoofvlees (veel!) sneller aan
- Lifehack: dit is de allerbeste manier om bacon te bakken
- Handig: dit is de beste manier om je boter zacht te krijgen