Polenta koken voor dummies: alles wat je moet weten om geen behanglijm te maken
Er gaat niets boven romige polenta: troost op een bord. Maar waarom staat in het ene recept dat je polenta maar 3 minuten hoeft te koken en in het andere 40 minuten tot een uur? En waarom mislukt het weleens? Culy vertelt je alles wat je moet weten over polenta koken.
Polenta koken
Dat er zulke verschillende bereidingstijden voor het koken van polenta worden gehanteerd, heeft alles te maken met de soort polenta die je gebruikt. We weten het: in de winkel staar je naar de verpakkingen met polenta… waar je niet veel wijzer van wordt. Moet je nou de blauwe of de rode hebben? Of de oranje of de gele? En wat is het verschil?
Laten we beginnen je te vertellen dat er ook instant polenta bestaat. Die soort wordt voorgekookt en daarna gedroogd. In water komt ‘ie weer tot leven, vandaar dat je die vaak maar 3 tot 5 minuten hoeft te koken. Polenta precotta heet dat in het Italiaans: voorgekookte polenta. Of polenta instantanea (instant polenta) staat er dan op de verpakking.
Maismeel en maisgriesmeel
Als er polenta bestaat die zo snel klaar is, waarom zou je dan nog 40 tot 50 minuten braaf in een pan gaan staan roeren? Simpelweg omdat echte maismeel en maisgriesmeel meer smaak hebben.
Ook als je voor de langere weg gaat, heb je dus weer de keuze uit meerdere soorten polenta. Het vaakst zien we de variant van maismeel en die van maisgriesmeel.
Maismeel is fijner en levert dus ook een gladdere polenta op. Het meel is ook geschikt om andere dingen mee te maken, zoals maisbrood of arepas. In Nederland zie je deze vaak van het merk Valle del Sole, in een blauwe verpakking.
Maisgriesmeel is grover en heeft nog meer smaak en een bite. Zoals in de rode verpakking van het merk Valle del Sole die veelal in Nederland te koop is. Deze variant is erg geschikt voor gestolde bereidingen, zoals wanneer je polentafriet wil maken. Maar je kunt er ook een smaakvolle, half-smeuïge polenta mee maken, zoals we bijvoorbeeld deden in dit recept voor popcornschnitzels met polenta.
De stelregels
Over het algemeen kun je deze stelregels hanteren:
- Wil je een polenta die snel klaar is, ga dan voor instant polenta
- Wil je een gladde polenta met smaak en ben je best bereid daar 45 minuten voor te roeren? Ga dan voor fijne polenta van maismeel
- Wil je polenta met de meeste smaak en een bite, ga dan voor grof maisgriesmeel
- Wil je polentafriet maken of polenta bakken of grillen, ga dan voor grof maisgriesmeel óf de instant variant – het smaakverschil proef je dan minder terug
In Nederland zien we tussen de polenta vaak maismeel van het merk P.A.N. staan. Dit is een Venezolaans merk, met voorgekookt maismeel, in een witte en gele variant. De gele (in oranje verpakking) lijkt wel wat op Italiaanse polenta, maar is eigenlijk vooral bedoeld om deeg voor gerechten als tortillas, maisbrood en arepas van te maken.
Overigens kun je het wel gebruiken voor polenta. Omdat dit maismeel al is voorgekookt, is dit geschikt voor snelle instant polenta. Kies liever voor mais(gries)meel van een Italiaans merk als je de traditionelere polenta wil maken.
Polenta koken als een pro
Voor een zachte, romige polenta gebruik je 200 gram op 1 liter water. Voor harde polenta (om bijv. polentafriet mee te maken) gebruik je 300 gram op 1 liter water. In plaats van water kun je ook bouillon gebruiken voor extra smaak.
Gebruik een ruime pan voor het koken van polenta (het gaat woest bubbelen) en vul ‘m met water. Zet het vuur aan en strooi de polenta al roerend in de pan, om klontjes te voorkomen (gebruik eventueel een garde). Laat aan de kook komen en zet het vuur dan laag.
Roer zeer regelmatig en steeds in dezelfde richting. Als de polenta te dik wordt, kun je meer water of bouillon toevoegen. De polenta is klaar als de massa van de zijkanten van de pan loslaat, vaak na 40 tot 50 minuten.
Recepten met polenta:
- Culy Homemade: popcornschnitzels met polenta en maissalsa
- Culy Homemade: shrimp & grits
- Knapperige polentafriet met Parmezaanse kaas