Pizza is a way of life: 9 x de lekkerste pizza toppings
Pizza party gepland? Topidee. Met plezier geven we je inspiratie voor de lekkerste pizza toppings. Want er is méér dan een pizza margherita (al is daar natuurlijk ook niks mis mee…)
Vega(n) pizza toppings
Tomatensaus, oregano en knoflook
Heb je een goede pizzabodem van kwaliteit (tip: koop ze bij de Italiaanse groothandel in Amsterdam) en huisgemaakte tomatensaus? Dan heb je éígenlijk niet heel veel meer nodig voor een steengoede pizza. Het geheim zit ‘m dan wel écht in de kwaliteit van de tomaten.
Koop liefst een blik San Marzano’s en breng de saus op smaak met wat knoflook en oregano. Zo doen ze dat bij goede pizzeria’s als Loes & Krikke (Antwerpen) of nNea (Amsterdam). En geef ze maar eens ongelijk!
Miso aubergine pizza (try it!)
Door Euro Pizza (van de jongens van restaurant Europa in Zaandam) ontdekten we hoe gruwelijk lekker en logisch miso op een pizza is. Dus waarom niet miso aubergine pizza?
> Recept: Culy Homemade: miso aubergine pizza (try it!)
Voor de carbs-lovers: pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache
Deze pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache is ongelofelijk lekker. Aardappel op je pizza is sowieso een topuitvinding van de Italianen. Speciaal voor alle carbs-lovers!
> Recept: Culy Homemade: pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache
Heerlijk in de herfst: pompoen, burrata, balsamico-uitjes en tijm
Wanneer pompoenen in seizoen zijn, snijden we ze graag in dunne plakjes om te gebruiken als pizza topping. Zo lekker met burrata, balsamico-uitjes, pijnboompitjes en tijm!
> Recept: herfstige pizza met pompoen, burrata, balsamico-uitjes en tijm
Pizza toppings met vlees
Spicy salami en honing
Eén van onze all time favourite combinaties: spicy salami, chilipeper en zoete honing. Zo doen ze ‘t bij Pizzeria Roberta in Brooklyn en dat is simpelweg een héél goed idee.
> Recept: Culy Homemade: super spicy pizza met salami, chilipeper en honing
Mortadella, ricotta en pistache
Een pizza bianca met fior di latte, ricotta, Mortadella en pistache is een echte Napolitaanse klassieker. Zelf maken? Smeer je bodem in met ricotta, schuif ‘m zo de oven in en beleg met Mortadella, fijngemalen pistachenootjes, fior di latte en basilicum. De wáánzin, noemt men dat.
Lamsvlees, sumac-uien en yoghurt
Heel erg lekker op een pizza is deze Turks geïnspireerde combinatie van lamsvlees, sumac-uien en yoghurt. Inspiratie voor deze pizza deden we op bij Black Axe Mangal in Londen. Daar serveren ze een gruwelijk lekker flatbread uit eigen houtoven met lamsvlees en een heerlijke specerijenmix. Maar dus ook als pizza topping is deze combo perféct.
> Recept: Culy Homemade: ‘Turkse’ pizza met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt
Pizza toppings met vis
Kabeljauw, tomaten en citroen
Bij nNea pizza aten wij ooit een pizza met kabeljauw, piennolo tomaten, fior di latte di Agerola, gefrituurde kappertjes en citroen. Hoe geniaal is dat? En in feite niet heel moeilijk na te maken. Lees hier nog eens hoe je kappertjes kunt frituren. Geen fan van kabeljauw? Vervang ‘m dan door ansjovis.
Rode biet, makeel en wasabimayo
Het was bij pizzeria Buurman & Buurman dat we ontdekten hoe steengoed de combinatie van makreel, rode biet en wasabimayo wel niet is. Wij vonden het destijds zó lekker dat we besloten om dezelfde pizza toppings te gebruiken voor deze snelle flatbread met makreel. Al kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon gebruiken waarvoor ze oorspronkelijk bedacht zijn: op ‘n pizza dus.
> Recept: Culy Homemade: flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo