Dit is waarom je betere pannenkoeken bakt in een pannenkoekenpan (en wat je er nog meer mee kunt!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fpannenkoekenpan.jpeg)
Het geheim van de beste pannenkoek zit ‘m niet in de ingrediënten of de skills van de chef, maar in het materiaal (ja, dat lees je goed). De juiste pan is key voor een perfecte pannenkoek. Een pannenkoekenpan maakt namelijk écht het verschil en is een must-have voor iedereen die zich wil katapulteren tot pannenkoekenexpert.
Een perfecte pannenkoek bakken lijkt makkelijk, maar iedereen weet dat er een wereld van verschil zit tussen de dunne meelkoeken. Je hebt dikke, kleffe en bleke pannenkoeken, maar ook goudbruine en luchtige varianten.
Voor de ene variant kies je bewust terwijl andere soorten je (helaas) overkomen. Een pannenkoekenpan (dit is een hele fijne) helpt je een aantal valkuilen gemakkelijk te voorkomen.
Wat is een pannenkoekenpan?
Een goede pannenkoekenpan heeft een lage rand – of beter gezegd: bijna geen rand – en een brede, vlakke bodem. Dit zorgt ervoor dat het beslag zich gelijkmatig kan verdelen. Het beslag klotst daardoor niet tegen de rand. Zo krijg je geen dunne uitstekende aanbakseltjes en gaart je pannenkoek gelijkmatig.
Nog een voordeel: het keren van je pannenkoek is nog nooit zo makkelijk geweest. Door de lage rand schuif je gemakkelijk je spatel onder de pannenkoek en flip je ‘m zonder dat hij in tweeën scheurt.
Ben je meer van het gooi-en-smijtwerk? Dan is zo’n laag randje ook handig. Doordat de rand laag is en naar buiten helt in plaats van naar binnen, gooi je je pannenkoek op een betere manier de lucht in waardoor er minder kans is dat ‘ie dubbel klapt halverwege de vrije val.
Klinkt bijna als een technisch verhaal, maar hé; we nemen onze pannenkoeken-game serieus.
Welk materiaal kies je voor je pan?
Veel pannenkoekenpannen zijn gemaakt van materialen zoals gietijzer en aluminium. Ideaal, want die zorgen niet alleen voor een gelijkmatige hitteverdeling, maar zijn ook duurzaam en gaan (als het goed is) lang mee.
Een goed onderhouden pan kan jaren dienst doen en steeds betere pannenkoeken opleveren naarmate de pan een natuurlijke anti-aanbaklaag ontwikkelt.
Hoe je dat doet? Simpel. Je pan goed heet laten worden, met een klein beetje olie insmeren en vooral niet met zeep behandelen. Het liefst spoel je ‘m alleen af onder de kraan; zo behoudt ie zijn natuurlijke laag.
Dit kun je nog meer met een pannenkoekenpan
Een pannenkoekenpan is niet alleen bedoeld voor pannenkoeken. Het is een tool die je voor véél meer kunt gebruiken. Denk aan het maken van crêpes of het bereiden van omeletten, waarbij je profiteert van dezelfde voordelen: een gelijkmatige garing en eenvoudig keren zonder dat het ei blijft plakken.
Ook voor het roosteren van pitabroodjes of het snel opwarmen van tortilla’s is de pan ideaal. Zelfs groenten, zoals asperges of plakjes aubergine, krijgen een mooie, gelijkmatige garing zonder dat je veel olie nodig hebt. Een pannenkoekenpan heeft vaak een groter oppervlak dan een gemiddelde pan. Handig, want zo past alles er goed in.
Perfect om vlees te bakken
Waar wij hem het liefst voor gebruiken, is voor het bakken van vlees. De pan is perfect om smashburgers op plat te drukken zonder dat je handen verbranden aan de hete rand. Of wat dacht je van het dichtschroeien van een dik stuk vlees? Door de lage rand kun je gemakkelijk een gewichtje op het vlees leggen voor de perfecte korst.
We moeten het ook hebben over birria taco‘s en alle andere dingen die je normaal op een plancha zou bereiden. De pannenkoekenpan is een uitstekend alternatief voor wie snel hetzelfde effect wil krijgen.
Ben je al overtuigd?
Zin om te bakken? Check deze pannenkoekenrecepten eens!
- Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
- Chinese pannenkoek: jianbing met ei, hoisin en knapperige wonton
- Crespelle (hartige Italiaanse pannenkoek) met spinazie, ham, kaas en bechamel