Redactie
Redactie Kooktips 25 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

In 7 dagen een opgeruimde keuken: Culy’s stappenplan

Een perfect opgeruimde keuken, zoals je die in tv-programma’s ziet van Nigella Lawson of Donna Hay, dat wil iedereen wel. Wij hebben een stappenplan gemaakt om in 7 dagen een perfect opgeruimde keuken te krijgen. Elke dag een beetje doen, om vervolgens op zondag vol trots het resultaat te aanschouwen.

Met deze tips heb je in 7 dagen een volledig opgeruimde keuken:

Maandag: de koelkast

1. Haal je koelkast leeg. Gooi alles wat over de datum is (en ook daadwerkelijk niet meer goed is) weg. Haal de dingen die je nooit eet, maar nog wel goed zijn, eruit en geef deze aan buren, vrienden of doneer aan de voedselbank.

2. Maak alles schoon. Haal de groentelades eruit en was ze met warmwater en zeep of ander schoonmaakmiddel. Neem de plankjes af met een alles-in-één reiniger en maak alles goed droog.

3. Leg alle producten terug, en dan het liefst zo goed georganiseerd mogelijk. De mayo bij de ketchup, de groentes onderin de lades, de melk bij de yoghurt, et cetera.

4. Maak de buitenkant schoon. Gebruik een alles-in-één reiniger of keukenspray om de buitenkant goed schoon te maken. Doe dit met een schoon doekje, heet water en maak alles gelijk droog met een schone theedoek.

> Tip: maak meteen van de gelegenheid gebruik en ga je vriezer ontdooien

Dinsdag: het aanrecht

1. Haal alles van het aanrecht. Ja, alles, ook het koffiezetapparaat en de waterkoker.

2. Maak alles grondig schoon. Niet alleen het aanrecht zelf, maar ook alle apparatuur, het bakje met keukentools, de kraan, de wasbak, et cetera.

3. Zet alles terug maar bedenk óf je alles wel terug wilt zetten. Neem als stelregel dat alles wat je op je aanrecht hebt staan, dagelijks gebruikt moet worden. Dingen die je maar soms gebruikt, bijvoorbeeld een broodrooster, kunnen dan beter in een kastje. Een leger aanrecht geeft een opgeruimd gevoel én je hebt meer oppervlakte om te snijden.

Aanrecht schoonmaken
Bron: Charles Deluvio via Unsplash

Woensdag: de voorraadkast

1. Haal alles uit je voorraadkast. ALLES. Je kunt het beste alle producten in kratjes weg zetten.

2. Gooi alles weg wat écht niet meer goed is. Haal de dingen die je nooit eet, maar nog wel goed zijn, eruit en geef deze aan buren, vrienden of doneer aan de voedselbank. Wees kritisch: dat pak risottorijst dat je bewaarde omdat het een cadeautje was, maar die je nooit eet omdat je niet van risotto houdt… kun je die niet beter aan een vriendin geven?

3. Maak alle planken schoon. Gebruik een keukendoekje om al het stof van de planken te vegen.

4. Zet soorten en smaken bij elkaar. Sorteer bijvoorbeeld op verschillende keukens als Aziatisch of Italiaans. Of deel in op categorie: rijst/pasta/noodles, bakbenodigdheden, blikjes… Zo kan je gemakkelijk bij elkaar passende producten zoeken en pak je niet altijd de standaard dingen.

5. Maak alle labels zichtbaar. Als je niet kunt zien wát je precies in je voorraadkast hebt staan, wordt het een stuk moeilijker om iets te vinden. Draai ze allemaal naar je toe en stapel desnoods sommige producten zodat je meer kunt zien.

Donderdag: de keukenkastjes

1. Haal alles uit je keukenkastjes. Werk per kastje: eerst de pannenkast, dan de servieskast, en zo verder.

2. Maak de binnenkant van de kastjes goed schoon. Gebruik een frisse reinigingspray zodat alles meteen ook lekker ruikt. En vergeet de bestekla niet; daar zitten altijd de meeste kruimels!

Sommige dingen uit je kastje kunnen ook wel een extra sopbeurtje gebruiken. Tip: zo maak je houten snijplanken schoon.

3. Bekijk kritisch wat je wilt houden. Heb je echt zestien pastaborden nodig? Of acht soorten kaasmesjes? Spreek je innerlijke Marie Kondo aan en bedenk bij alles: “Welk doel dient dit ding? Word ik hier blij van? Heb ik dit echt nodig?” Je kunt vast veel vrienden blij maken met de dingen die je weg wil doen.

4. Deel de keukenkastjes opnieuw in. Misschien bedenk je je nu wel dat de indeling stukken handiger kan. Logisch: dingen die vooraan staan, pak je het meest.

Keuken schoonmaken
Bron: Jarek Ceborski via Unsplash

Vrijdag: het fornuis en de oven schoonmaken

1. Maak de oven schoon. Het beste doe je dit met een speciale oven-schoonmaakspray en een schuursponsje. Droog alles ook weer heel goed af!

2. Maak je magnetron schoon. Een handige en makkelijke manier om je magnetron schoon te maken: neem een kom met water en (schoonmaak)azijn (of een gehalveerde citroen) en zet dit 5 minuten op de hoge stand in de magnetron. De stoom zal je magnetron heel snel schoonmaken en vlekken loswerken. Daarna kun je het gewoon schoonvegen met een droge doek.

3. Geef het fornuis en de afzuigkap een grondige schoonmaakbeurt. Let op dat er geen water bij de ontstekers komt! Droog alles dan ook weer extra goed af.

Zaterdag: buitenkant schoonmaken

Laten we deze dag wat rustiger aandoen, en vooral de laatste beetjes schoonmaken. De voorkant van de keukenkastjes bijvoorbeeld, en de keukenvloer.

Zondag: de laatste details van je opgeruimde keuken

Bekijk je keuken kritisch en check wat er nog gedaan kan worden. Nieuwe labels op de voorraadpotten? Het wijnrek een poetsbeurt? De kruidenla een oppepper?

Ook kun je een lijstje maken van wat je nog nodig blijkt te hebben, bijvoorbeeld in je voorraadkast of koelkast. Enne, geniet van je frisse opgeruimde keuken!

> Lees ook: de allerbeste tools voor een opgeruimde keuken onder € 25

Meer tips voor een opgeruimde keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.