Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 28 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Help, mijn rijst is te droog (of te nat)! Zo los je dat op

De ene rijstsoort is de andere niet: we hebben allemaal weleens gehad dat we tijdens het koken van rijst een te natte of juist een te droge korrel hebben. Hoewel ‘ie mislukt oogt, is er absoluut geen reden om je rijst weg te gooien. Culy to the rescue! Want met deze tips weet je precies hoe wij witte rijst koken die te nat of te droog is.

Perfecte rijst koken

In de categorie ‘voorkomen is beter dan genezen’, wil je natuurlijk helemaal niet dat je rijst überhaupt mislukt. Witte rijst koken doe je daarom altijd in dezelfde pan (of als je het ons vraagt in een rijststomer). Je leert hierdoor je pan goed kennen en na een paar keer oefenen weet je precies hoe je de perfecte rijst kookt. Als je vaak wisselt van pan, zijn de verschillen enorm groot en zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. De ene bodem is dik, de ander geleidt beter en weer een andere laat meer stoom vrij dan de ander. Kortom: stick to the plan ehh… pan!

Mocht je rijst toch nat en papperig geworden zijn, dan los je dat gelukkig relatief makkelijk op. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk het overtollige vocht uit de rijst te krijgen en daar zijn verschillende manieren voor.

De beste tips voor de rijstkoker: zo maak je de lekkerste rijst én variaties

Rijst
Africa Studio via AdobeStock

Rijst te nat? Zo red je ‘m

Speel met de temperatuur

Hitte zorgt ervoor dat het vocht verdampt. Natuurlijk wil je niet te veel hitte aan de pan geven, want anders verbrandt de rijst. Geduld is hierbij een schone zaak. Te natte witte rijst koken voorkom je door je vuur zo laag mogelijk te draaien. Hierdoor ontsnapt alle stoom vliegensvlug. Na enkele minuten zou het vocht verdampt moeten zijn en je rijst een stuk droger aanvoelen.

Rijst in de oven

Verdeel je papperige rijst gelijkmatig over een bakplaat, maar pas op dat je de korrels niet kapotmaakt. Doordat de rijst zo nat is, zijn de korrels waarschijnlijk (te) gaar waardoor ze makkelijk uit elkaar vallen en in pap veranderen. Dat wil je natuurlijk niet, dus verdeel het voorzichtig over de bakplaat.

Door de plaat voor circa 5 minuten in de oven te schuiven op 190 graden Celsius, verdwijnt het vocht als sneeuw voor de zon en krijg je een droge korrel. Wanneer je crispy rijst wil, kun je ‘m nog langer in de oven laten staan en er een compleet nieuw gerecht van maken: ideaal als snack!

oven voorverwarmen
Bron: Daniel Jędzura via Adobe Stock

Te droge rijst redden

Wanneer je rijst te droog is en nog niet helemaal gaar, is dat gelukkig nog makkelijker op te lossen dan te natte rijst. Het betekent dat je te weinig vocht aan je ongekookte rijst hebt toegevoegd. Je kunt op een later moment extra water toevoegen door de rijst voorzichtig om te scheppen en een klein beetje water direct op de bodem van de pan te schenken.

Afhankelijk van hoe ver de korrel gegaard is, voeg je extra vocht toe. Om de garing te versnellen kun je ervoor kiezen de pan extra goed af te sluiten door tussen de pan en de deksel aluminiumfolie of een theedoek te leggen. Hierdoor blijft de stoom beter in de pan hangen en gaart je rijst gelijkmatig. Je kunt dit net zo vaak herhalen tot je rijst helemaal gaar is.

Meer kookinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.