Mosselen (voor)bereiden en koken: dit moet je vooral wel én niet doen
Misschien wel het gezelligste gerecht om te eten: een pannetje vol mosselen. Niet geheel onbelangrijk: lekker is het ook. Wél even belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. We helpen je er een handje mee; van plan om de lekkerste mosselen te kopen, voorbereiden en te koken? Dit zijn de do’s en don’ts.
Klein beetje moeite, groots resultaat.
Let op deze dingen wanneer je mosselen gaat koken
Er zijn weinig producten waar je met weinig moeite zoveel indruk mee kunt maken als met mosselen. Het schelpdier brengt elegantie in een gerecht; al helemaal wanneer je het combineert met de juiste smaakmakers. Een gevalletje restaurant-waardig, zonder dat je in het bezit hoeft te zijn van een hoeveelheid kennis als een echte chef. Mits je de basisregels van de mossel onder de knie hebt natuurlijk.
Wanneer dat mosselseizoen ook alweer begint? Je leest het hier.
Mosselen kopen en bewaren
Ze zijn niet alleen goedkoop, maar ook nog eens duurzaam. Dit komt omdat mosselen in Nederland worden gekweekt. Een goede keuze dus wanneer je voor duurzame vis kiest. Let dan bij het kopen hoe de schelpdieren eruit zien: we willen nauw gesloten exemplaren. Ook de geur is belangrijk: we gaan voor een frisse zeelucht. Overigens: een paar kapotte schelpjes is geen probleem, maar zijn het er veel, kies dan een andere portie.
Mosselen zijn het lekkerst wanneer je ze redelijk snel eet nadat je ze hebt aangeschaft. Zit daar een tijdje – max. een dag of 2! – tussen, bewaar ze dan met z’n alleen in een grote kom in de koelkast en bedek met een vochtige theedoek. Geen water erin dus, en sluit de boel ook niet hermetisch af.
Mosselen bereiden
Ga je aan de slag, spoel dan eerst de mosselen schoon in koud water en check of er nog kapotte exemplaren tussen zitten. Gooi die meteen weg. Ook belangrijk: alle schelpen moeten potdicht zitten. Is die niet het geval, geef de schelp dan een tik tegen het aanrecht. Sluit ‘ie onmiddellijk? Dan kan er mee gekookt worden. Blijft ‘ie open? Dat betekent een enkeltje richting de prullenbak. Bewaar dus eerst de mosselen voordat je op inspectie gaat, niet andersom.
Mosselen koken
Door naar het leukste gedeelte – op het eten na dan: het koken van de mosselen. De schelpdieren hebben vocht nodig om in te stomen. Vaak is het eigen vocht of wat olijfolie al genoeg, nog lekkerder in een volwaardige mosselpan is om wat bier, wijn of andere drank toe te voegen. En dan de smaakmakers: je kunt er alle kanten mee op. Denk aan mosterd, room, selderij en wortel, aan Thaise currypasta en citroengras, of chorizo en cavolo nero. Vergeet vooral niet genoeg brood erbij te serveren: het vocht in de pan is misschien wel het allerlekkerst om mee te dippen.
De lekkerste recepten voor mosselen:
- Culy Homemade: tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen
- Thaise mosselen met kokosmelk, gember en koriander
- Mosselen met friet