Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)
Yes, je hebt een airfryer! Eindelijk patat, snacks, vlees en gegrilde groenten eten zonder al die olie. Het apparaat is niet voor niets ideaal voor wie heel erg van frituur houdt, maar toch een klein beetje gezond wil eten. En de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar, spoiler: dat zijn ze niet. En als je zo lang mogelijk van je nieuwe liefde wilt genieten, is het toch best handig om je airfryer goed te behandelen. Dit zijn de meest voorkomende fouten – zodat jij ze kunt vermijden.
Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer
Niet genoeg investeren
De airfryer is hot – en niet alleen letterlijk. Nu steeds meer mensen fan zijn, zijn er natuurlijk ook steeds meer bedrijven die ze gaan produceren. Maar hoe goedkoop het apparaat van dat ene onbekende merk ook mag zijn, dat betekent niet dat jij er ook krokant eten uit gaat krijgen. Zorg daarom dat je je vóór aankoop genoeg verdiept en wees niet bang om een beetje te investeren.
De airfryer niet genoeg ruimte geven
Het principe van airfryers is gebaseerd op zogenaamde convectie, ‘een mechanisme voor warmtestroming door verplaatsing van materiaal’. Kortom: er is niet alleen in je airfryer genoeg ruimte nodig, maar ook aan de buitenkant, zodat de lucht goed kan doorstromen. Daarom wordt aangeraden om het apparaat zo’n 15 centimeter vrije ruimte te geven aan alle kanten – als ‘ie aan staat, tenminste.
Te veel eten tegelijk willen frituren
Over die ruimte gesproken… Het is heel verleidelijk om het mandje vol te proppen met groenten of friet, maar dat leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Je kunt vaak voor twee personen vlees bereiden, of vier porties groenten. Past het niet, ga dan vooral niet te veel stapelen. In plaats daarvan kun je beter in twee (of meer) keer bakken, zodat de luchtstroom per keer een stuk beter is (en het dus ook sneller gaat!). Een hele maaltijd bereiden in het apparaat is vaak sowieso geen goed idee.
Te weinig olie gebruiken
Ja, het klopt dat je in de airfryer kunt frituren zonder een enorme hoeveelheid frituurvet. Aan al bewerkte gerechten – zoals diepvriesfriet en snacks – hoef je zelfs helemaal geen olie toe te voegen. Echter, bij vers voedsel moet je dat wel doen. Wil je onbewerkte kip grillen, zelf friet bakken of verse groenten grillen, dan is er dus wel een beetje olie nodig. Zonnebloemolie, arachideolie en olijfolie zijn daarvoor het handigst.
Giet de olie niet direct in de airfryer, maar roer het van tevoren door je groenten of bestrijk je vlees ermee. Daardoor wordt je eten een stuk krokanter – en da’s best belangrijk met frituren.
De airfryer niet laten voorverwarmen
Nog zo’n onjuist vooroordeel: de airfryer hoeft niet voor te verwarmen. Ja, het klopt dat lucht redelijk snel warm wordt, maar het is niet voor niets dat de meeste apparaten 10 tot 15 minuten voorverwarmen aanbevelen in hun handleiding. Als de airfryer warm genoeg is, wordt je eten namelijk daadwerkelijk gefrituurd en niet alleen gestoomd.
De verkeerde producten bereiden
Je kunt veel klaarmaken in een airfryer, van friet tot cakes (ja, echt). Maar helaas is niet écht alles geschikt. Groenten die normaal moeten worden gekookt of gestoomd, zoals wortels, bonen, broccoli, kun je bijvoorbeeld beter niet gebruiken.
Dat geldt ook voor heel vet vlees, zoals hamburgers. Het vet daaruit gaat smelten en dat drupt niet alleen in de frituurpan, maar wordt dus ook door de hele pan geblazen. Dat kan, afhankelijk van je soort airfryer, gaan stinken en zelfs roken.
Te dun beslag
Maak je bijvoorbeeld churros of oliebollen, dan kan het best wel voorkomen dat het beslag redelijk nat is. Dat is prima als je frituurvet gebruikt, omdat dat de buitenkant meteen laat stollen. Dat geldt echter niet voor de airfryer. Zorg dat je beslag altijd dik genoeg is om niet te gaan lekken, of gebruik bijvoorbeeld paneermeel aan de buitenkant.
Niet genoeg schoonmaken
Bij airfryers zie je niet zo goed hoe je langzaam vies worden. Best tricky, want met een viezere binnenkant krijg je ook steeds minder goede resultaten. Zorg er daarom voor dat je de binnenkant na afkoelen op het minst even schoonmaakt met wat papier, of na langere frituursessies met wat zeep en heet water. Uiteindelijk zul je jezelf dankbaar zijn!
Zo kook je met een airfryer:
- Koken met airfryers: dit moet je weten
- Culy Homemade: gefrituurde spruitjes uit de airfryer met kerrie-mayonaise
The KitchnFrituurGezondAir Fryer Reviewed