Matcha bewaren doe je waarschijnlijk hartstikke fout (zo moet het wél)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fmatcha-poeder-bewaren.jpg)
Bewaar jij je matcha gewoon in je keukenla? Dan moeten vanaf nu alle alarmbellen afgaan! De kwaliteit van het groene poeder holt hierdoor als een malle achteruit. Hartstikke zonde van het (steeds duurder wordende) goedje. Hoe je het wél op de juiste manier opbergt, vertellen we je hier.
Culy’s Marit (Matcha Marit voor ingewijden) is groot fan van matcha. Het maakt haar niet uit of het in de vorm van een matcha latte is, verwerkt in koekjes zit of in hartige gerechten gebruikt wordt: matcha is life.
Belangrijk is het dan wel om het op de juiste manier te bewaren en dat kan maar op één manier: in de koelkast. Dit ene simpele trucje zorgt ervoor dat je matcha véél langer lekker blijft. En dat mag ook wel, voor die prijzen van tegenwoordig…
Matcha is een diva
Matcha moet je behandelen als een échte diva. Het is namelijk gevoelig spul en heeft de juiste hoeveelheid aandacht nodig. Wanneer je kwalitatief goede matcha te pakken hebt, besef je al snel dat het niet zomaar theepoeder is en het een podium nodig heeft dat het verdient.
Er zijn drie dingen die matcha makkelijk verpesten: licht, lucht en warmte. Wordt ‘ie daar te veel aan blootgesteld, dan verandert je felgroene poeder in een doffe, gelige substantie. Wil je niet. Oude matcha verliest zijn frisse, grassige smaak en krijgt een bittere, stoffige nasmaak.
Matchapoeder in de koelkast
De oplossing? Bewaar je matcha in de koelkast! De koele, donkere omgeving helpt om zowel de kleur als de smaak optimaal te houden. Een temperatuur tussen de 0 en 5 graden Celsius werkt het beste.
Kleine side note: zorg ervoor dat je matcha luchtdicht verpakt zit, want het poeder neemt geuren ontzettend snel op. En laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op matcha met een vleugje camembert of een sterke visgeur.
Hoelang blijft matchapoeder goed?
Zelfs in de koelkast blijft matcha helaas niet eeuwig goed. Een ongeopende verpakking kan ongeveer een jaar mee, maar zodra je ‘m opent, is het slim om het matchapoeder binnen drie maanden op te maken. Zo geniet je altijd van de meest intense matcha-ervaring, zonder muffe of bittere ondertonen.
Dus als je nog steeds van mening bent dat matcha naar gras smaakt, wellicht ligt het dan aan de manier waarop je het poeder bewaart. Óf je kunt natuurlijk betere matcha kopen. Er zit een wat groter prijskaartje aan, maar een écht goede matcha smaakt al zo veel beter.
Dus, mede-matchalovers: hup, naar de koelkast met dat groene potje. Wil je je matcha-skills nog verder upgraden? Probeer dan eens deze romige matcha latte variaties, of ga voor matcha gebakjes met een mooie groene kleur.
Meer matcha-inspiratie
- Matcha affogato: een briljante kruising tussen Japan en Italië
- Feiten & fabels over matcha (en hoe je goede matcha herkent)
- Matcha Castella (honing-sponscake met matcha!)