Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Hierdoor is kip van de afhaalchinees altijd zo zacht en mals

Ken je dat? Je bestelt een gerecht met kip bij de afhaalchinees en het vlees is boterzacht, sappig en vol van smaak. Je probeert het later thuis na te maken met een stukje kipfilet, maar het eindresultaat is droog en taai. Hóé kan het toch dat de Chinees dit wél voor elkaar krijgt? Het geheim zit ‘m in een speciale techniek die bekend staat als ‘velveting’ – een methode die zorgt voor onweerstaanbaar malse kip.

Eén hap en je begrijpt waarom dit de standaard is in de Aziatische keuken.

Wat is de ‘velveting’ techniek?

Velveting is dé culinaire truc die zorgt voor supermalse kip. Bij deze techniek marineer je je kip in een mengsel van eiwit, maïzena, sesam olie of rijstwijn, en een beetje zout. Dit laagje sluit de sappen in het vlees op en zorgt ervoor dat je kip mals blijft tijdens het bakken.

Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat ‘ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.

Zo maak je zelf thuis malse kip zoals bij de Chinees

Wil je zelf ook zulke malse kip bereiden met deze velveting techniek? Dat kan heel makkelijk. Snijd de kip in dunne plakjes en marineer ‘m in een mix van eiwit, maïzena, rijstwijn, en een klein beetje sojasaus of zout. Laat dit geheel een kwartiertje intrekken. Daarna blancheer je de kip héél kort in heet water (ongeveer 30 seconden tot een minuut) en bak je ‘m in een wok.

Door de kip eerst te marineren in zijn ‘velvet’ jasje, dan te blancheren en daarna te bakken, zorg je ervoor dat het vlees tijdens het bakken sappig blijft en niet uitdroogt – zélfs als je kipfilet gebruikt.

velveting malse kip stock unsplash
Bron: Unsplash

Meer tips voor toffe kip

Om het meeste uit die fluwelen techniek te halen, kun je nog een paar handigheidjes toepassen. Snijd de kip altijd tegen de draad in! Hierdoor breek je de vleesvezels, wat het eindresultaat nóg malser maakt.

De marinade kun je daarnaast helemaal naar eigen smaak aanpassen. In plaats van sesamolie werkt een scheutje rijstwijn (zoals mirin) of een drupje rijstazijn ook perfect. En in plaats van zout, kun je ook een scheutje sojasaus gebruiken. Die geeft gelijk die heerlijke umamismaak waar de gerechten van de afhaalchinees bekend om staan!

Lekkere Aziatische recepten met malse kip:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.