Hierdoor is kip van de afhaalchinees altijd zo zacht en mals
Ken je dat? Je bestelt een gerecht met kip bij de afhaalchinees en het vlees is boterzacht, sappig en vol van smaak. Je probeert het later thuis na te maken met een stukje kipfilet, maar het eindresultaat is droog en taai. Hóé kan het toch dat de Chinees dit wél voor elkaar krijgt? Het geheim zit ‘m in een speciale techniek die bekend staat als ‘velveting’ – een methode die zorgt voor onweerstaanbaar malse kip.
Eén hap en je begrijpt waarom dit de standaard is in de Aziatische keuken.
Wat is de ‘velveting’ techniek?
Velveting is dé culinaire truc die zorgt voor supermalse kip. Bij deze techniek marineer je je kip in een mengsel van eiwit, maïzena, sesamolie of rijstwijn, en een beetje zout. Dit laagje sluit de sappen in het vlees op en zorgt ervoor dat je kip mals blijft tijdens het bakken.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat ‘ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Wat is de beste sesamolie en hoe gebruik je deze smaakmaker?
Leuk dat ‘velveting,’ maar hoe doe je het?
Ben je ook geïntrigeerd door de velveting-techniek van de afhaalchinees en wil je ‘t vanavond nog proberen bij je eigen kipfilet? Snappen we! Voor één kipfilet heb je de volgende hoeveelheid aan marinade nodig:
- 1 eetlepel geklopt eiwit
- 2 theelepels maizena
- 2 theelepels sesamolie of rijstwijn
- een snufje zout
Belangrijk om te weten is dat je vlees geen dikke laag van de marinade hoeft te hebben. De velveting-techniek werkt al met een dun laagje. Kijk dus zelf of de hoeveelheid ook aansluit op jouw kipfilet. Ga je ‘m wokken? Dan is het handig om de kipfilet eerst in stukjes te snijden en dán te marineren.
Zo maak je zelf thuis malse kip zoals bij de Chinees
Wil je zelf ook zulke malse kip bereiden met deze velveting techniek? Dat kan heel makkelijk. Snijd de kip in dunne plakjes en marineer ‘m in een mix van eiwit, maïzena, rijstwijn, en een klein beetje sojasaus of zout. Laat dit geheel een kwartiertje intrekken. Daarna blancheer je de kip héél kort in heet water (ongeveer 30 seconden tot een minuut) en bak je ‘m in een wok.
Door de kip eerst te marineren in zijn ‘velvet’ jasje, dan te blancheren en daarna te bakken, zorg je ervoor dat het vlees tijdens het bakken sappig blijft en niet uitdroogt – zélfs als je kipfilet gebruikt.
Meer tips voor toffe kip
Om het meeste uit die fluwelen techniek te halen, kun je nog een paar handigheidjes toepassen. Snijd de kip altijd tegen de draad in! Hierdoor breek je de vleesvezels, wat het eindresultaat nóg malser maakt.
De marinade kun je daarnaast helemaal naar eigen smaak aanpassen. In plaats van sesamolie werkt een scheutje rijstwijn (zoals mirin) of een drupje rijstazijn ook perfect. En in plaats van zout, kun je ook een scheutje sojasaus gebruiken. Die geeft gelijk die heerlijke umamismaak waar de gerechten van de afhaalchinees bekend om staan!
Lekkere Aziatische recepten met malse kip:
- Heerlijke kip in ketjapsaus: ajam pangang
- Dé klassieker: Chinese tomatensoep
- Beter dan take-away: zelfgemaakte sesamkip