De lekkerste aardappelpuree maken à la de chefs: zo doe je dat
De lekkerste aardappelpuree maken zit ‘m in het goed bewaken van een aantal cruciale factoren. Met onderstaande tips komt dat gelukkig helemaal goed.
En het resultaat? Dat is een bordje pure luxe. Want zo’n boterige, fluweelzachte aardappelpuree, dat is verwennerij ten top.
Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child
De lekkerste aardappelpuree maken: zo doe je dat
1. Zout je kookwater
Of je nu pasta, aardappelen of groenten kookt: het zouten van je kookwater is altijd een goed idee. Het zout verspreidt zich op deze manier veel gelijkmatiger in je hoofdingrediënt en het haalt de smaak ervan op subtiele wijze meer naar boven. Voor de lekkerste aardappelpuree doe je dat dus ook.
2. Kies de juiste aardappel
Als je er één vuistregel op wil nahouden, onthoud dan dat je voor een zachte puree het beste een kruimige aardappel een romige binnenkant kunt kiezen. Bintje of La Ratte zijn daar een goed voorbeeld van.
3. Snijd kleine blokjes van de aardappelen
Snijd kleine blokjes van je aardappelen voordat ze ‘t kookwater ingaan en je maakt het jezelf daarna een stuk makkelijker. Kleinere blokjes laten zich namelijk veel makkelijker zeven en pureren, wat zich automatisch zal vertalen in zachtere puree.
4. Bewaar je kookwater
Bewaar bij het afgieten van je aardappelen steeds een kopje kookwater. Het zetmeelrijke water kan later nog van pas komen om te droge puree weer te laten glimmen.
5. Gebruik een zeef
Voor een fijne, fluweelzachte aardappelpuree zeef je je gekookte aardappelen tot een zachte berg aardappelsliertjes voordat je er andere ingrediënten aan toevoegt. Duw de aardappelen bijvoorbeeld met de achterkant van een pollepel door een gewone zeef of gebruik een passe-vite (passeerzeef).
6. Gebruik kleine blokjes boter van kwaliteit
Hoe lekkerder je boter, hoe lekkerder je aardappelpuree. Zet dus gerust je beste boter in voor aardappelpuree, de beloning in smaak zal groot zijn. Ga steeds te werken met kleine blokjes koude boter, dat werkt gemakkelijk en geeft het lekkerste resultaat.
De truc zit erin om ze met een garde door de warme aardappelen te roeren. Wacht hier dus niet te lang mee na het zeven. Wees bovendien niet te zuinig op je hoeveelheid boter: chefkok Joris Bijdendijk zweert zelfs bij 400 gram boter op 1 kilo aardappelen. Echt.
7. Verwarm je slagroom
Voor de lekkerste aardappelpuree roer je een scheutje verse slagroom door je gekookte aardappelen. Verwarm die room eerst een beetje (let op: room kookt snel over, hou een laag vuurtje aan!) voor het meest gladde resultaat.
De aardappelen verliezen namelijk een beetje hitte tijdens het zeven en warme room laat zich hiermee beter mengen. Gebruik ook hiervoor een garde.
8. Breng op smaak
Rest je alleen nog om je aardappelpuree op smaak te brengen. Voor een klassieke versie volstaan zout en nootmuskaat. Heb je je kookwater al royaal gezouten, proef dan zeker al eens van je puree voordat je extra zout gaat toevoegen.
De hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak (wij vinden dat je nootmuskaat gerust overtuigend mag proeven), maar gebruik in alle geval verse nootmuskaat. Die bolletjes dus, die je zelf nog even moet raspen. Want zoals steeds geldt: vers is altijd lekkerder!
Meer over aardappelpuree:
- Culy Homemade: aardappelpuree uit de magnetron (ja, echt)
- Zo houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner
- Superromige aardappelpuree maken? Dit is de truc