Kooktips uit de restaurantkeuken: waarom je altijd scherpe messen moet gebruiken
In de restaurantkeuken bereiden de chefs dagelijks niet alleen de lekkerste maaltjes, het is ook een groot keuken-hack-walhalla. Want al die uren per dag dat de chefs er bezig zijn met eten, moeten ze nuttig besteden. Snel, efficiënt én zonder kleerscheuren snijden, roeren, mixen en eten bereiden kan maar op één manier: met heel wat vernuftige trucjes. Daarom verzamelen wij de handigste kooktips uit de restaurantkeuken voor je. Vandaag vertellen we je waarom je altijd scherpe messen moet gebruiken.
Én hoe je altijd scherpe messen behoudt!
Kooktips uit de restaurantkeuken
Culy’s Martine dompelt zich niet alleen wekelijks onder in alles over eten en drinken om er daarna artikelen over te schrijven, ze werkt daarnaast in de restaurantkeuken. Hier leerde ze vlot en efficiënt ‘meppen’ en daarbij tientallen handige foefjes om dat zo goed mogelijk te doen. De beste kooktips uit de restaurantkeuken deelt ze elke week op Culy. Want wat voor de chefs een no brainer is, kan voor de thuiskok een heuse eye opener zijn.
Hierom moet je altijd met scherpe messen snijden
Martine: “Snijden met scherpe messen is essentieel. Voordat ik in de restaurantkeuken werkte, nam ik dat nog wel eens met een korreltje zout. Als ik met een bot mes door een ui of rode peper kwam, was dat ook prima. Ik wist op het laatst niet eens meer hoe gelukzalig het snijden met een vlijmscherp mes is. Tot ik in de restaurantkeuken stond te meppen.
Ik leerde er dat messen vlijmscherp moeten zijn. Alleen zo kun je groenten en fruit dusdanig snijden dat ze én mooi, maar ook lekker blijven. Snijd je namelijk met botte messen, dan beschadig je de vezels in het product en wordt het gauw vuil, bitter en zelfs taai.”
Zo gebruik je een aanzetstaal
Hoe je er dan voor zorgt dat je messen altijd scherp zijn? Koop een aanzetstaal. Zo’n stok die je vast wel eens in de kookwinkels hebt zien liggen en van hebt gedacht: ‘waar gebruik ik dit voor?’ Hoewel de aanzetstaal in de restaurantkeuken vaak wordt gebruikt als nep-microfoon of toverstaf, is ‘ie onmisbaar.
Een aanzetstaal gebruiken is even wennen, maar als je ‘t gebruik eenmaal onder de knie hebt, behoud je altijd scherpe messen. In het begin kun je ervoor kiezen de staal op het aanrecht te zetten en er met je mes langs te schaven. Klinkt vrij abstract, maar als je je inbeeldt dat je een klein stukje van de aanzetstaal afsnijdt, dan maak je de juiste beweging. Ben je volleerd aanzetstaalgebruiker dan hoef je ‘m uiteraard niet meer op het aanrecht te zetten, maar houd je ‘m gewoon in de hand. Gaat ook een stuk sneller.