Handig: de beste kooktips van Jamie Oliver op een rij
Er was een tijd dat werkelijk iedereen naar de boekwinkel spurtte wanneer zijn nieuwste exemplaar uit was. Niet heel gek dus dat Jamie Oliver veel thuiskoks op weg heeft geholpen in de keuken. Er staan dan ook genoeg lifesavers van tips in ons geheugen gegrift. En nu ook in die van jou: de beste kooktips van Jamie Oliver onder elkaar.
Net als bij dit artikel over de beste kooktips van Ottolenghi, scheelt het weer een hoop geblader in kookboeken.
Handig: de beste kooktips van Jamie Oliver op een rij
Want als er iemand is die kan enthousiasmeren, dan is hij het wel. Dat deed ‘ie namelijk al eerder met deze hack waar je briljante pasta mee kunt maken.
1. Less is soms echt more
Een van z’n grootste successen was niet voor niets het kookboek ‘Five ingredients’. Jamie Oliver leerde ons – geïnspireerd door de Italiaanse keuken – dat lekker eten niet per se gelijk staat aan moeilijk te verkrijgen of veel verschillende ingrediënten. En dat idee, dat spreekt natuurlijk veel mensen aan.
2. Altijd olijfolie
De man is niet zuinig met olijfolie en adviseert ons dat ook niet te doen. Hij drizzled er dan ook op los bij salades, ovenschotels en op de barbecue. Niet heel gek dus dat Jamie Oliver ook zijn eigen olijfolie-lijn uitbracht. Fun fact: het schijnt dat Oliver de olie ook op zijn gezicht smeert om er jong uit te blijven zien.
3. De heilige vijzel
We zijn Jamie Oliver dankbaar voor het herontdekken van de vijzel. Want al is die keukenmachine nog zo snel, niets levert meer smaak op dan de vijzel. Voor boemboe’s, pesto’s en andere pasta’s: de vijzel zorgt ervoor dat de maximale smaken uit ingrediënten vrijkomen.
4. Rasp erop los
De energieke chef is ook groot voorstander van de rasp. Van knoflook tot sinaasappelschil en van gember tot citroen. Ook adviseerde hij eens om je chilipepers in te vriezen en die erna bevroren en dus moeiteloos te raspen in je gerecht: iets wat we nog steeds doen.
5. Gooi zo min mogelijk weg
Naast het strijden voor gezond eten – op scholen, maar eigenlijk gewoon voor iedereen – leerde Jamie Oliver ons ook zo min mogelijk weg te gooien. Bijvoorbeeld door ook de onderschatte stukken van groenten te gebruiken, zoals in het geval van bloemkool.
6. Rol die citroen
Ook in de categorie smaak: rol je citroen of limoen eerst driftig over een hard oppervlak om er het meeste sap uit te halen. Een truc die natuurlijk al lang bestond, maar groot – en daardoor normaal – is geworden door Jamie Oliver. We weten inmiddels niet beter.
7. Was je ui
Een van de meest recente kooktips van Jamie Oliver – eentje die hij leerde van de Italiaanse Nonna Rosanna – deed hij uit de doeken via Instagram. Tijdens het maken van een pastasaus waste hij de gesneden uien. Wat blijkt: het maakt de smaak milder én het vocht geeft de uien een zoetere smaak tijdens de bereiding.
8. De perfect gebakken aardappel
Ook deze steekt ‘ie niet onder stoelen of banken: een van de beste kooktips van Jamie Oliver is misschien wel die van de lekkerste gebakken aardappel. De truc? Nadat je ze hebt gekookt, gekruid en in de oven gebakken, druk je ze plat met een spatel om ze vervolgens nog even door te bakken.
Meer kooktips:
- 8x de beste kooktips met mayonaise: deze zag je niet aankomen
- De beste kooktips van Nigella Lawson op een rijtje
- Met deze kooktips bak je de perfecte quiche