Wat kun je allemaal konfijten en waarom is dat de moeite waard?
Vroeger, toen er nog geen koelkasten en vriezers waren, was konfijten een populaire manier om vlees langer houdbaar te maken. Het principe is eenvoudig: stukken vlees worden langzaam gegaard in zout en dierlijk vet. Vandaag de dag – ook nu we inmiddels wél gewoon ingrediënten kunnen invriezen – wordt de techniek echter nog steeds veelvuldig gebruikt. Dat komt omdat het konfijten niet alleen de houdbaarheid van ingrediënten verlengt, maar ook nog ‘ns de smaak en textuur op een positieve manier beïnvloedt.
Kijk maar naar gekonfijte eend (confit de canard): een exemplarisch voorbeeld van hoe de techniek zorgt voor uit elkaar vallend, ultramals vlees. Nu kennen wij maar weinig dingen die lekkerder zijn dan dat, waardoor we ons automatisch de vraag stellen: wat kun je eigenlijk nog meer konfijten?
Dit kun je allemaal konfijten
1. Vis konfijten
Wat met vlees kan, kan natuurlijk ook met vis. Vis konfijten is zelfs belachelijk makkelijk: je gaart de vis simpelweg op lage temperatuur in olie, waar je desgewenst nog smaakmakers aan toevoegt. Wij pasten ‘t principe toe voor een kerstrecept (met gekonfijte kabeljauw, pompoenpuree en warme kruiden), maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat. Van gekonfijte zalm met doperwtenpuree tot gekonfijte octopus (#omg), leg jezelf vooral niet teveel grenzen op.
2. Gekonfijte groenten
Ook iets wat we steeds vaker zien terugkomen: gekonfijte groenten. Zowel Molly Baz, Samin Nosrat als Alison Roman zweren er trouwens bij. En ken je deze dames een beetje, dan weet je al: dit standpunt ga je niet betwisten. Want door groenten in een royale hoeveelheid olie te koken, worden ze zachter, delicater en lekkerder. Of dat nou gaat om pastinaken, kerstomaten of aubergine, witlof of courgettes. Tip: kies olijfolie van kwaliteit en test het principe uit met een paar goede recepten.
Deze gekonfijte paprika’s met knoflook en oregano bijvoorbeeld. Of gekonfijte courgette met citroen en tijm. Zodra je dit soort recepten onder de knie hebt, kun je ook op eigen houtje freestylen met wat je maar in je groentelade aantreft.
3. Fruit konfijten
Ook fruit is een geliefd ingrediënt om te konfijten. Hiervoor wordt meestal geen olijfolie (of vet) gebruikt, maar suikersiroop. Alweer geldt hetzelfde principe van het fruit low en slow koken: geduldig en op lage temperatuur dus.
Test ‘t maar eens uit met peer (heerlijk met kardemom crème fraîche, zoals hier), appel of steenvruchten. Wat dat laatste betreft zijn gekonfijte abrikozen bijvoorbeeld erg lekker als topping bij de appelcake.
4. Noten konfijten
Gekonfijte noten tref je wel ‘ns aan in speciaalzaken maar kun je net zo goed zelf maken. Maak bijvoorbeeld een potje met gekonfijte amandelen, zo’n maand houdbaar in de koelkast.
De amandelen zijn heerlijk bij desserts, de amandelolie kun je gebruiken voor salades. Uiteraard geldt dat ook voor andere noten. Dit recept voor in honing gekonfijte pijnboompitten lijkt ons bijvoorbeeld geweldig.
5. Gekonfijte knoflook
Door knoflook te konfijten gaat er een nieuwe wereld voor je open, geloof ons. De zoete, romige knoflook in aromatische knoflookolie pept groenten op, maar is ook goddelijk door een salade, in sauzen, soepen en op toast. Gekonfijte knoflook smaakt immers een stuk milder dan de rauwe variant. En het is nog eens doodeenvoudig te maken ook.
6. (Alle soorten) vlees
En tot slot zijn er natuurlijk nog tig soorten vlees die je – naast eend – kunt konfijten. Gekonfijte kip, gekonfijt varkensvlees, gekonfijte lamsbout… Hadden we al gezegd dat er véél mogelijk is? Lees hieronder nog eens na hoe dat moet: