De beste manier om een komkommer te schillen en snijden
Food stylisten zijn het erover eens: er bestaan duizend en één creatieve manieren om komkommer te snijden. Maar wat zijn de handigste snijtechnieken voor in de keuken, en hoe kun je een komkommer het beste schillen? Wij beginnen bij de basics.
Komkommer schillen
Eerst en vooral: de schillen van komkommers zijn natuurlijk perfect eetbaar. Vraag je dus in de eerste plaats af of het wel echt nodig is om komkommer te schillen voor je gerecht: schillen bevatten zowel smaak als vitaminen.
Wil je toch je komkommer schillen, omdat ‘t leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten. Zebrakomkommer!
Komkommers ontdoen van zaadlijsten
De zaadlijsten in een komkommer zijn het middelste deel waar het meeste vocht geconcentreerd zit. Vraagt een recept om deze te verwijderen (bijvoorbeeld om te vermijden dat je gerecht te nat wordt) dan doe je dat best als volgt.
Halveer de komkommer over de volledig lengte en gebruik het scherpe stuk van een eetlepel om de zaadlijsten eruit te schrapen. Van de uitgeholde komkommers kun je vervolgens mooie halve maantjes snijden – staat ook weer leuk.
Styling tips
Komkommers eenmaal geschild? Zaadlijsten al dan niet verwijderd? Er bestaan honderd en één manieren om je komkommer te snijden.
In schuine plakjes
In veel Aziatische gerechten zie je komkommers in schuine plakjes. Dat oogt toch net wat leuker dan die kaarsrechte plakjes die je hier vaak in salades ziet, vinden wij. Kortom: maak je een Aziatisch gerecht met komkommer, of wil je een makkelijk bijgerecht bij bijvoorbeeld sushi? Diagonaal insnijden is de boodschap!
In flinterdunne plakjes
Van flinterdunne ronde plakjes komkommers kun je heel makkelijk een ‘bedje’ maken voor andere ingrediënten. Maak er in dat geval een mooie waaier van bijvoorbeeld, en schik er bijvoorbeeld sushi op. Of schik ze als een soort carpaccio op een bord en maak af met een lekkere Aziatische dressing en wat gehakte pinda’s, als fris bijgerecht bij vlees of vis.
In dunne linten
Met een dunschiller kun je heel makkelijk dunne linten van je komkommer schaven. Deze linten staan erg leuk op open sandwiches, bijvoorbeeld op avocadotoast. Ook in salades staan komkommerlinten erg mooi.
In flinterdunne reepjes
Staan ze niet leuk, deze flinterdunne reepjes komkommer? Toch moet je er maar nét even opkomen. Gebruik deze tip als je de presentatie van je noodelgerechten, satébowls of salades naar een hoger niveau wil tillen.
In kwartjes
Ook leuk: snijd je komkommers eens in kwartjes. Snijd in dat geval eerst ronde schijven en verdeel ze in vier (of zes, ook leuk). Qua presentatie zijn komkommerkwartjes bijvoorbeeld erg leuk in rijstbowls. De kleine stukjes kun je immers zo met een vork (of met chopsticks) weghappen.