Honing in je thee? Lekker, maar gebruik ‘t ook eens in één van deze gerechten
Koken met honing: waarom zou je dat niet véél vaker doen? Tja, vragen wij ons ook af. Deze zoetigheid heeft wat ons betreft een spannendere smaak dan suiker en kan op heel veel manieren ingezet worden. Inspiratie nodig? Die krijg je van ons.
Koken met honing: 7 x leuke toepassingen
1. In opgeklopte boter
Roomboter opkloppen tot het luchtig wordt, kende je die truc al? Door roomboter van kwaliteit op te kloppen (check hier hoe dat in zijn werk gaat) krijgt het een geniaal lekkere textuur én smeert het bovendien makkelijker.
En nu komt ‘ie: opgeklopte boter kun je heel makkelijk zelf op smaak brengen, met een lepeltje honing bijvoorbeeld. Gebruik voor een subtiele zoet-zoutcombinatie gezouten boter (of voeg zelf wat zoutflakes toe). Superlekker als zoet smeersel bij brood, of smeer het op toast en beleg het met vijgen en gorgonzola.
2. Bij geroosterde bietjes
De aardse smaken van bietjes kunnen wat ons betreft wel een zoetje gebruiken. Wij roosteren ze dan ook graag door ze eerst te schillen en ze vervolgens in te wrijven met honing (eventueel met nog wat extra zout en peper). Lekker met een snelle yoghurtdressing en bij steak, polenta of couscous.
3. Boozy Honey Iced Latte
Foodblogster Carolina Gelen maakte laatst een Boozy Honey Iced Latte met een gezouten schuimlaagje. Liefste Carolina: waar kunnen we bestellen alstublieft?
Het recept voor de geniale cocktail vind je in onderstaande Instagram post.
4. Salted honey pie
Nigella Lawson inspireerde ons een tijd geleden om een salted honey pie te maken. Denk: zelfgemaakt boterdeeg met een vulling van gezouten honing en room. De vulling doet een beetje denken aan gezouten karamel (maar is stiekem lekkerder). Kortom: maak die taart.
5. In focaccia
Culy’s Winnie is de laatste tijd een heel klein beetje geobsedeerd door zuurdesembrood. Tijdens één van haar experimenten merkte ze dat honing een vaak gebruikt ingrediënt is om focaccia een subtiel zoetje te geven. En ja hoor: ook cooking queen Alison Roman gebruikt het in haar recept voor snelle focaccia.
6. Op (spicy) pizza
Bij pizzeria Roberta’s in Brooklyn hebben ze een Bee Sting Pizza op de kaart. Dat verwijst natuurlijk naar die combinatie tussen pittige chilipepers en zoete honing. Voeg daar mooie plakjes chorizo en buffelmozzarella van kwaliteit aan toe en je hebt een killerpizza van jewelste. Bij ons komt de Bee Sting Pizza in ieder geval regelmatig op het menu (en ja, de honing is écht cruciaal).
Culy Homemade: super spicy pizza met salami, chilipeper en honing
7. Gekarameliseerde uitjes
Zelf uitjes karameliseren doe je low en slow, met veel geduld. In feite is daar geen zoetstof voor nodig, door het trage stoofproces krijgen de uien vanzelf een zoete smaak. Toch kun je de uitjes prima ook wat meer smaak geven door er een lepeltje honing aan toe te voegen. Gigantisch lekker op een hamburger, op flatbreads of bij steak.
En welke honing koop je nou?
Tja, wat honing betreft is er héél wat verschil in kwaliteit. Vaak bevatten de goedkopere supermarktvarianten héél veel toegevoegde suiker en dat gaat ten koste van een pure honingsmaak.
Wil je de meest pure honing? Dan zou je kunnen kiezen voor Manuka honing, een romige en donkere honing uit Nieuw-Zeeland. De kwaliteit van de honing is ook wel te merken aan het prijskaartje, maar daarmee heb je ook wat (en je weet nu waarvoor je ‘t kunt gebruiken!)
Check zeker eens de webshop van Egmont Honey. In hun gamma vind je zowel de exclusievere Manuka-honing als tafelhoning in smaken als citroen en gember.