Koken met ansjovis: van salade tot pasta
Ansjovis komen we veel tegen in de Mediterraanse keuken. Het visje zit barstensvol smaak en is lekker zout. Maar wat kun je er allemaal mee doen in de keuken? En hoe komen deze minivisjes het beste tot hun recht? Wij zochten uit wat je er zoal mee kan.
Echte smaakbommetjes
Ansjovis kopen we in Nederland vaak in blikjes of uit een pot. De visjes zijn dan gefileerd, gezouten en geconserveerd in (olijf)olie. Omdat de visjes voor een paar maanden in zout hebben gelegen krijgen ze hun rijke, zoutige smaak.
Misschien is het je al eens opgevallen dat de visjes echte smaakbommetjes zijn; ze zijn vettig, lekker zout en bijna vlezig van smaak. Een echte vissmaak is ver te zoeken.
> Ook interessant: Bart van Olphen verklapt de geheimen achter vis uit blik
Van salade tot pastasaus
Wil je zelf koken met ansjovis, dan kun je heel veel kanten op. Anjosvis is bijvoorbeeld lekker door een salade. Klassiek is natuurlijk de Caeser salade, waar ansjovis in de dressing wordt verwerkt. Ook in klassieke olijventapenade is ansjovis onmisbaar.
Wanneer je de visjes uit blik bakt, smelten ze weg in de pan. Ze laten dan hun heerlijke smaak achter. Je kan bijvoorbeeld ansjovisboter maken en serveren bij een stuk vlees. Of je smelt ze door een pastasaus, zoals bij deze klassieke pasta puttanesca.
Je kunt de visjes natuurlijk ook helemaal heel laten en zo eten, bijvoorbeeld door een panzanella. Of op toast als borrelhapje. Lekker Mediterraans!
https://www.instagram.com/p/B6t8BwGh9hT/
Verse ansjovis
Wist je dat deze vis vaakย ook vers gegeten wordt? In Nederland is de vis moeilijk te krijgen, maar in de Atlantische Oceaan wordt โie volop gevangen.
In Spanje worden ze gefrituurd (boquerones fritos) of in azijn gelegd (boquerones en vinagre) en als tapa gegeten. Ook in Italiรซ zijn ze er dol op. Daar kom je ze trouwens ook veel tegen op de pizza.
Recepten met ansjovis:
- Salade met tomaat, baby-romainesla en ansjovis uit St. John
- Dillepesto met pistachenoten en ansjovis
- Culy Homemade: steak tartare met ansjovis en mierikswortel