Alles wat je nog niet wist over koken met jackfruit
Koken met nieuwe ingrediënten kan soms wat intimiderend zijn, maar Culy helpt graag een handje. Dit keer is het tijd voor een populair exotisch ingrediënt. Hoe smaakt jackfruit? Hoe kun je het beste koken met jackfruit? En is jackfruit gezond?
Wij zoeken het voor je uit.
Jackfruit uitgelegd
Jackfruit is een bijzondere vrucht, ook wel nangka genoemd. De vrucht lijkt een beetje op de durian: ook al zo’n showpony onder de vruchten. Maar durian heeft een stekelige schil, jackfruit een bobbelige. De binnenkant van een jackfruit is trouwens ook tof: knalgeel, waarvan het vruchtvlees is verdeeld in madame jeanette-achtige vormen.
In Azië groeit jackfruit aan de bomen, hier kennen we enkel de ingeblikte versie. Daarvan bestaan twee varianten: rijp en onrijp jackfruit (beide verkrijgbaar bij de toko; de onrijpe variant ook in de supermarkt). Rijp jackfruit is zoet en geschikt voor toetjes, onrijp jackfruit (young green jackfruit in brine) is neutraal van smaak en geschikt als vleesvervanger. Laat daar dus goed op!
Hoe smaakt jackfruit?
Laten we even inzoomen op de onrijpe variant, gezien deze de bekendste is in Nederland. Onrijp jackfruit smaakt subtiel fruitig maar heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. De smaak van jackfruit bepaal je dus voor het grootste deel zelf. Hoe lekkerder je marinade, hoe lekkerder het jackfruit.
Wat naast de smaak ook belangrijk is, is dat jackfruit een draderige, vlezige textuur heeft. Leg je jackfruit in een marinade of saus die je normaliter voor kip of ander wit vlees (zoals varkensvlees) zou gebruiken, dan heb je de combinatie textuur + marinade = vegan pulled pork. Maar je kan er ook meer mee!
> Lekker recept met jackfruit: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle
Koken met jackfruit: 4 tips
Voor de volgende kooktips gingen we te rade bij Jessica Lek, receptschrijver van het kookboek Jackfruit. Jessica: “‘Pulled jackfruit’ is inmiddels het meest bekende recept met deze vezelrijke vrucht, maar je kunt er zoveel meer mee maken. Van snack tot lunch en van voor- tot hoofdgerecht: jackfruit is veelzijdig en toegankelijk.”.
Je begrijpt dat Jessica dé jackfruit-expert is van onze generatie en dat ze dus als geen ander de ins en outs van deze vrucht kent. Dit zijn haar tips!
1. Spoel jackfruit goed af
Jackfruit uit blik spoel je net zoals linzen of kikkererwten uit blik. Het is belangrijk dat je steeds het conserveringsvocht afgiet, het vocht zachtjes uit het vruchtvlees knijpt en het tot slot goed afspoelt.
2. Beslis wat je ermee wil doen
Als je jackfruit eenmaal is schoongespoeld, is het aan jou om te beslissen wat je ermee wil doen. Iedereen heeft het altijd over de vlezige structuur van jackfruit. Dat is een groot pluspunt van de vrucht, maar je kan er nog veel meer mee!
Je kan jackfruit namelijk ook heel laten, raspen, mixen en ga zo maar door. Je kan er zelfs hummus van maken! Durf dus ook verder te gaan dan de geroemde vlezige structuur.
3. Ga uit van een neutrale smaak
Veel mensen die jackfruit voor het eerst proeven, zeggen: “het heeft geen smaak”. En hoewel het klopt dat jackfruit een neutrale smaak heeft, is het een beter uitgangspunt om te stellen dat je jackfruit zelf smaak gaat moeten geven.
Jackfruit heeft dus behoorlijk wat specerijen en marinades nodig om smaakvol te worden, maar dat maakt het ook een interessant product.
4. Jackfruit bewaren
Jackfruit is 100% plantaardig en is qua bewaarmethoden gelijkaardig aan ander plantaardig voedsel. Bereid je jackfruit in een plantaardige saus of stoofpot dan kan je dit ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Is er een deel van je blikje dat je niet gebruikt, haal het vlees dan uit het blikje, doe het in een afgesloten bakje met wat water en bewaar 2 à 3 dagen afgesloten in de koelkast.
Tot slot tipt Jessica nog: “Jackfruit is niet moeilijk om mee te koken, maar zorg dat je er gevarieerd mee kookt! Daag jezelf uit en laat die rendang eens achterwege: je kan er veel meer mee dan dat!”
En tot slot: is jackfruit gezond?
Jackfruit is een fruitsoort en net als andere fruitsoorten bevat het belangrijke vitamines, dat maakt jackfruit best gezond. Toch is het belangrijk om te vermelden dat fruit niet dezelfde voedingswaarden bevat als vlees of andere gezonde vleesvervangers. Jackfruit bevat bijvoorbeeld nauwelijks proteïnen. Voor een evenwichtige maaltijd is het dus verstandig om een recept met jackfruit aan te vullen met eiwitrijke ingrediënten als peulvruchten of tofu.
Of jackfruit gezond is, hangt dus vooral af aan van de manier waarop je het bereidt en de keuze van de andere ingrediënten in je maaltijd. Streef hierbij telkens naar een mooi evenwicht tussen een veelheid groenten, aangevuld met proteïnen en koolhydraten.
> Jackfruit van Jessica Lek is nú in de (digitale) boekhandel te koop voor €14,95
Meer kooktips?
- Met deze kooktip braad je jouw stoofvlees (veel!) sneller aan
- Fijne kooktip: groenten marineren voor meer smaak
- 5 kooktips van Ottolenghi om het simpel te houden in de keuken