Dit is waarom je vandaag nog je knoflookpers de deur uit moet gooien
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FAdobeStock_78633811.jpeg)
De redactie van Culy is groot fan van handige keukentools. Het maakt je werk vaak een stuk sneller en gemakkelijker. Toch zijn er ook een heleboel keukenaccessoires die we het liefst zo snel mogelijk de deur uit gooien, zoals de knoflookpers.
Op naar een lang en gelukkig leven zonder knoflookpers!
Waarom de pers overbodig is leggen we je graag uit!
1. Knoflookpers schoonmaken
Een van de grootste frustraties van een knoflookpers is het schoonmaken ervan. De kleine gaatjes waarin de knoflook wordt geperst, raken snel verstopt en zijn lastig schoon te krijgen. Zelfs met een vaatwasser (wat we sowieso niet aanraden voor keukenaccessoires) blijft er vaak nog knoflookpulp achter.
Dit betekent dat je uiteindelijk langer bezig bent met schoonmaken dan wanneer je simpelweg een mes zou gebruiken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F08%2Fjoey-huang-ZnYs2sGzfvo-unsplash.jpg)
2. Verlies van smaak en textuur
Een knoflookpers perst de knoflook tot een soort pap, waarbij veel van de oliën en sappen vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat de knoflook intenser smaakt, maar vaak op een scherpe, bittere manier.
Met een mes kun je de knoflook fijnsnijden of pletten, waardoor de smaak subtieler en beter verdeeld blijft in je gerecht. Vergelijk het maar met een ui in een mixer blenden in plaats van fijnhakken met een mes, de textuur is onvergelijkbaar!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F08%2Fpot-gehakte-knoflook.jpg)
3. Niet altijd geschikt voor alle gerechten
Soms wil je knoflook niet als een pasta, maar in kleine stukjes om een gerecht meer structuur te geven. Denk aan roerbakgerechten of sauzen waarin je dunne plakjes of kleine blokjes knoflook wilt zien en proeven.
4. Goedkoop is duurkoop
Veel knoflookpersen, vooral de goedkopere varianten, zijn gemaakt van zwak materiaal en kunnen na een paar keer gebruik verbuigen of breken. Dit betekent dat je steeds opnieuw moet investeren in een nieuwe, terwijl een goed mes jarenlang meegaat. Daarnaast blijft er vaak ook veel knoflook achter in de pers. Zonde, want daarmee gooi je veel weg.
Wat zijn de alternatieven?
In plaats van een knoflookpers kun je beter een goed scherp mes of een fijne rasp gebruiken. Met een mes kun je knoflook fijnhakken of pletten, waardoor je controle hebt over de grootte en textuur. In dat geval geldt: hoe scherper hoe beter. De textuur blijft bij een scherp mes optimaal; zo voorkom je papperige knoflook.
Onze ultieme favoriet is een goeie rasp. Een rasp (zoals een Microplane, wat echt een van onze favoriete keukentools is) is gemakkelijk schoon te houden geeft je knoflook de perfecte structuur. Daarnaast is het ook nog eens super snel in gebruik. Microplanes zijn fijn in gebruik en lekker scherp. Ideaal, toch?
Meer handige keukentips:
- Niet leuk, wel nodig: je vaatwasser schoonmaken pak je zo aan
- Je gietijzeren pan schoonmaken doe je zo! (+ makkelijk stappenplan om ‘m te onderhouden)
- Je airfryer schoonmaken was nog nooit zo makkelijk en snel als met deze briljante hack