Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Hack: kleffe kibbeling opwarmen tot krokante perfectie doe je zo!

Vers uit het vet is kibbeling natuurlijk op z’n allerlekkerst. Toch lukt het niet altijd om à la minute kibbeling te eten en bewaar je het liever voor een later moment. Maar hoe krijg je kibbeling opnieuw lekker knapperig als je ‘m later weer opwarmt?

Zo kun je het beste kibbeling opwarmen

Dat kibbeling één van de meest gegeten visproducten van Nederland is, verbaast ons niet. Wie loopt er nou niet warm voor een knapperig stukje gepaneerde witvis? Bijpassend sausje erbij, snufje viskruiden en misschien een citroentje om het af te toppen: niks meer aan doen.

Je zou zeggen dat je weinig kunt verpesten aan een stukje kibbeling. Tot de gelegenheid komt dat je het op een later moment pas wil eten. Want eenmaal thuis aangekomen blijf je vaak achter met een zompige en kleffe bende verstopt in een witte papieren zak.

Dat knapperige korstje waar we allemaal van houden, heeft helaas geen lange levensduur. Is er dan geen manier om deze weer knapperig te krijgen? Jazeker wel! We zetten de methodes – ja, je kunt zelfs kiezen – voor je op een rijtje.

Kibbeling
Bron: FormaA via Adobe Stock

In de magnetron

De meest voor de hand liggende en daardoor waarschijnlijk ook de meest gebruikte is de magnetron. Hier kunnen we kort over zijn: de zeroes belde en ze willen hun opwarmmethode terug. Het is de meest snelle methode, maar produceert ook het minst lekkere resultaat. De vis droogt uit, het korstje wordt alleen maar slapper en het vet scheidt zich van de vis. Een dikke afrader dus.

Opwarmen in de oven

Gelukkig is de oven een stuk vriendelijker voor onze gefrituurde vis. Op zo’n 180 graden celcius bak je de kibbeling in tien minuutjes warm en redelijk krokant. Idealiter leg je de stukjes vis op een ovenrooster en hou je genoeg ruimte tussen de stukjes zodat de hitte goed rond de kibbeling kan gaan. Zorg er trouwens wel voor dat je onder het rek een opvangbakje zet zodat het vet dat uit de paneerlaag drupt opgevangen wordt, voordat je oven verandert in een rookton.

Kibbeling opwarmen in de pan

Ook opbakken in een koekenpan is een lekkere optie. Deze variant kost je iets meer tijd – en olie -, maar voldoet absoluut aan de smaaktest.

Zet een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie op middelhoog vuur en wacht tot de olie heet is. Hoe je dat makkelijk kan zien vertellen we je overigens hier. Wanneer je olie heet genoeg is bak  je de stukjes kibbeling rondom aan en krijg je weer een knapperige korst.

Kibbeling
Bron: Barmalini via Adobe Stock

All mighty airfryer

Onze favoriete methode laat alle bovenstaande manieren verbleken waar ze bij staan. De all mighty airfryer flikt het namelijk weer (is er iets wat dat ding niet kan?!). Het biedt namelijk the best of both worlds: de knapperigheid van de koekenpan en de minder vette optie van de oven.

Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius, verdeel de kibbeling in één laag gelijkmatig over de bodem van het mandje, spray het licht in met olie en bak zo’n 4 minuten.

Check halverwege de baktijd even hoe ze erbij liggen en schud eventueel de kibbeling goed door elkaar zodat alle kanten gelijkmatig verwarmen. Op deze manier heb je het neusje van de kibbe- eeuh… zalm te pakken.

Meer kibbeling?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.