Kersttip: zo til je je sauzen en jus (makkelijk!) naar een hoger niveau
De feestdagen zijn bij uitstek de gelegenheid om in de weer te gaan met bijzondere sauzen en een zelfgemaakte jus. Maar mocht je dit nu al jaren zo doen, dan vind je ‘t misschien tijd worden om je sauzen naar een hoger niveau te tillen. En dat lijkt misschien lastig, maar is eigenlijk heel makkelijk. Culy vertelt je hoe jij je sauzen en jus makkelijk naar een hoger niveau tilt met fijne smaakmakers.
Gebruik miso in je sauzen
Miso is de laatste jaren onze go to smaakmaker geworden. We gebruiken ‘m in soepen, pasta’s en zelfs in zoete recepturen komt de gefermenteerde sojabonenpasta goed van pas. Ook in je kerstsauzen kun je de miso pasta goed gebruiken.
‘Fruit’ wat miso in een pannetje voordat je aan de slag gaat met je champignon roomsaus voor een diepere smaaklaag. Of roer het door een rode wijnsaus. Eigenlijk kan miso bij alles en zul je dat niet direct merken. Je merkt het pas als je de pasta níet toevoegt. De smaak van de saus wordt er namelijk een stuk dieper van.
Crispy chili oil
Nog zo’n smaakmaker die plaats heeft genomen in de hype train: crispy chili oil. Een pittige olie met lekkere knapperige chiliflakes erin. Je hebt deze olie tegenwoordig in veel verschillende soorten. Zo is ‘ie er ook met knapperige uitjes, sjalotten en knoflook. Druppel wat van de olie over je saus (als het al op het bord ligt) en je krijgt niet alleen een leuk effect, je gerecht krijgt ook een extra smaakboost.
Culy Basics: zelf crispy chili oil maken (Chinese krokante chili-olie)
Drank
Met drank meer klank, maar ook meer smaak! Want wat is een whiskysaus zonder whisky. Inderdaad: gewoon dat mayo-ketchup mengsel dat je vroeger met je frietjes maakte. En wat is een stroganoff zonder wodka. Inderdaad: sauzen hebben zo nu en dan gewoon een scheutje drank nodig.
Giet witte wijn door je mosterdsaus, gebruik sake voor een beurre noissette met een Oosters tintje en wat dacht je van champagne in een pepersaus. Drank in je sauzen tilt je sauzen en jus niet alleen naar een hoger niveau, het zorgt ook gewoon voor veel meer smaak. Én het klinkt interessant als je kunt zeggen “een pepersaus met een scheutje port uit 1960.”
Specerijen
Misschien een open deur, maar met andere specerijen dan in je receptuur staan creëer je een andere saus. Want een rode wijnsaus met 5 spices kruiden is ineens een bijzonder exemplaar. En een bearnaisesaus met basilicum maakt je Italiaanse kerstdiner ineens nóg interessanter.
Je kunt bij sauzen niet zoveel verkeerd doen. Oké, als je de roux verknald wel. Maar qua smaakmakers niet. Ga daarin lekker improviseren om zo tot je eigen saus creatie te komen. Want wat is er nu leuker om tijdens het kerstdiner te kunnen zeggen: “dit is een eigen recept.” Inderdaad: bijna niks.
Groene kruidenolie
In restaurants serveren ze ‘m bij bijna alles: de magische groene kruidenolie. Geen wonder: de olie maakt je sauzen niet alleen mysterieus door die felgroene kleur, hij geeft ook nog eens extra smaak. De olie tilt je sauzen en jus direct naar een hoger niveau. Je kunt de kruidenolie erg lang bewaren en hij is ook nog eens makkelijk te maken. Wat wil je nog meer? Misschien nog meer kruidenolie?
Hoe maak je van die lekkere kruidenolie zoals in restaurants?