Culy’s Eerste Hulp bij Kerst-Kookrampen
Laten we eerlijk zijn, met kerst gaat er af en toe wel wat mis in de keuken. Is dat erg? Natuurlijk niet, het hoort er een beetje bij. Al zijn er ook manieren om de grootste Kerst Kookrampen te voorkomen, en dat spaart je dan weer een hoop stress uit.
Daarom presenteren we jullie: Culy’s Eerste Hulp bij Kerst-Kookrampen.
Eerste Hulp bij Kerst Kookrampen
Beef Wellington lukt niet
Via onze Instagram kregen we een vraag die ongetwijfeld meer mensen zich stellen:
Hoe krijg je je Beef Wellington perfect? De bovenkant is gaar en mooi, de onderkant verzuipt in vocht.
Eerst en vooral: Beef Wellington is inderdaad niet het meest makkelijke gerecht voor de gemiddelde thuiskok. Het perfectioneren van dit gerecht is een knap staaltje werk waar ook professionele chefs hebben op moeten oefenen, kijk maar naar deze video waarin de chef van Maris Piper uitlegt hoe hun iconische Beef Wellington tot stand is gebracht. Altijd handig om die even te checken.
Om te vermijden dat de onderkant te vochtig wordt, kun je volgende dingen proberen.
- Laat alle onderdelen van de vulling altijd goed afkoelen voor je ermee aan de slag gaat.
- Gebruik altijd Prosciutto als ‘schild’ rond de ossenhaas en de duxelles. Prosciutto is relatief droog en houdt het vocht van de andere ingrediënten tegen. Hou dit in het achterhoofd wanneer je de Prosciutto op de folie schikt (laat geen openingen).
- Rol de vulling zo strak mogelijk op in plasticfolie en laat de vulling geduldig koelen voordat je ze ‘m gaat omhullen met bladerdeeg. Dit kun je gerust in de vriezer doen.
- Gebruik bladerdeeg van kwaliteit. Zelf maken is altijd lekkerder, maar de kant- en klare variant met roomboter kan ook. Schik in dat geval twee vellen deeg op elkaar en rol het opnieuw uit zodat je bladerdeeg hebt dat dubbel zo dik is.
- Zorg dat je oven goed is voorverwarmd en verlies niet te veel tijd met de laatste stap. Zodra de Beef Wellington gerold is, schuif je hem zo snel mogelijk de hete oven in. Dat geeft de sappen minder de kans om door het deeg te sijpelen.
Tot slot geven we ook graag een makkelijk recept voor Beef Wellington mee, voor mocht je bovenstaande stappen allemaal wat te veel vinden.
De aligot blijft niet smeuïg
Aligot is een Franse aardappelpuree die op smaak wordt gebracht met héél veel kaas (bij voorkeur de Tomme de Laguiole of Tomme d’Auvergne), waardoor je er lange draden van kunt trekken. Ervoor zorgen dat ‘ie gedurende het hele kerstdiner smeuïg blijft, doe je met behulp van volgende tips:
- Een superzachte aligot begint bij het fijnknijpen van de gekookte aardappelen tot losse ‘draadjes’, leren we van chef Donal Skehan. Daar heb je een speciale aardappelknijper voor, maar als je die niet hebt, gebruik dan je pureestamper en stamp je aardappelen zo fijn mogelijk. Verder is het een kwestie van een goed recept gebruiken, zoals dit recept van de Franse kookheld Alain Caron.
- Wil je de aligot vervolgens smeuïg houden tijdens het diner? Hou ‘m dan warm en roer af en toe door. De beste manier om aligot (of puree) warm te houden op tafel is in de slowcooker. Als je die niet hebt, dan hebben we ook een paar andere trucs.
De rode wijnsaus lukt niet helemaal
Voor een klassieke rode wijnsaus vertrek je vanuit een goed basisrecept. Verder kun je zelf experimenteren met smaakmakers die je lekker vindt om de smaken -beter te doen uitkomen.
Jeroen Meus voegt bijvoorbeeld bruine suiker toe om de tanines in de rode wijn te balanceren. Ook smaakmakers als jeneverbesjes, laurier, peperbolletjes en tijm kunnen zorgen voor extra diepte.
Tip: gebruik verse rundsbouillon (te koop bij sommige slagers, of maak het zelf). Het verschil in smaak is enorm!
De jus is te dun
Wil je jus (of saus) maar niet indikken? Er is gelukkig een oplossing: maak een beurre manié. Dat lijkt een beetje op een roux, maar waar roux vaak de basis is voor een saus of soep, kun je beurre manié juist achteraf toevoegen om de jus of saus te laten indikken.
De letterlijke vertaling van beurre manié is ‘geknede boter’. Gebruik 250 gram boter op 250 gram bloem en kneed dit goed door met je handen of met een keukenmachine. Rol het in een balletje of verdeel het in blokjes. Voeg de koude boter toe aan een hete saus of soep en laat ‘m minimaal een kwartier meekoken voordat je je saus of soep opdient.
> Lees ook: wat is beurre manié en waar gebruik je het voor?
De jus mist smaak
Is je jus juist niet smaakvol genoeg geworden? Voeg dan een bouillonblokje toe of wat sojasaus. Je kunt er ook een beetje cranberrysaus of uienchutney aan toevoegen.
Te zout
Is je soep of je gerecht te zout geworden? Daar zijn 5 oplossingen voor. Of is je gerecht misschien te zoet, te pittig of te zuur geworden? Dit moet je doen.
De gebakken aardappeltjes worden niet krokant
Rooster je de gebakken aardappeltjes in de oven, zorg dan dat ze voldoende tussenruimte hebben (er moet letterlijk hete lucht tussen de piepers kunnen komen). Spreid ze desnoods uit over twee bakplaten. Gebruik ook een vetstof met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie of koolzaadolie.
Meer tips om kerst kookrampen te voorkomen:
- Zo houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner
- Supertip: bewaar plasticfolie in de koelkast… wij vertellen je waarom
- Zalm bereiden doe je maar op één manier: de juiste