Aan de kalkoen met kerst? Dit is hét geheime ingrediënt om ‘m sappig te maken
Aan de andere kant van de oceaan is het gebruikelijker dan hier: kalkoen met kerst. Maar mocht je een keer voor een pronkstuk in de vorm van vlees willen kiezen, dan kan kalkoen voor spektakel op de gedekte kersttafel zorgen. Al helemaal als je gebruik maakt van deze truc om ‘m extra sappig te maken.
Succes gegarandeerd.
Dit ingrediënt zorgt voor een supersappige kalkoen met kerst
Waar de thuiskok vaak al bekend is met een volledige kip uit de oven, is er nog genoeg anders op het gebied van gevogelte wat minstens zo lekker – en wat beter voor dier en planeet – kan zijn. Mocht je eens uit willen pakken door een keer voor vlees te kiezen, denk dan eens aan wild: dieren die een beter leven hebben geleid dan het bekende kweekvlees. Let daarbij wel even op dat je stukje wild niet ook gekweekt is; je leest er hier alles over.
Kalkoen uit de oven
Ga je voor kalkoen, dan kun je nog wel eens voor wat uitdagingen staan. Zo staat het vlees er om bekend dat het gemakkelijk droog wordt, vaak sneller dan bijvoorbeeld bij een kip gebeurt.
Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om bepaalde delen van de kalkoen te gebruiken, zoals in dit recept van kalkoen met bruine boter, cranberry en mosterdzaadjes, maar wil je de kalkoen eer aan doen, gebruik dan ook meteen alle delen.
Knisperend van buiten, sappig van binnen
Het doel waar we voor willen gaan: een krokante buitenkant, en een sappige binnenkant. Wat we niet willen: een rubberige buitenkant en een kern die kurkdroog is. Nou wordt er vaak boter geadviseerd, en naast dat dat lekker is, moet je dat ook zeker niet weglaten om bovenstaand te bereiken.
De truc: wrijf de kalkoen aan de buitenkant in met een mix van mayonaise en yoghurt – zoals we ook bij kip vaak doen – in de verhouding 1 op 1. Voeg in die rub ook je gewenste kruiden toe. De yoghurt zorgt voor malsheid, de mayonaise voor een knapperige huid; hetzelfde effect krijg je wanneer je mayonaise op je tosti smeert.
Meer spektakelstukken met kerst:
- Culy Homemade: vega(n) hoofdgerecht van gevulde pompoen
- Culy Homemade: snelle vis in zoutkorst met een kleurrijke salade
- Culy Homemade: boterige gebraden kip voor Kerst