Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 18 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Plastic bakjes in de magnetron: kan dat nou wel of niet?

De magnetron is óf je handige vriend, óf je grootste vijand. Ideaal om restjes op te warmen, een mug cake te maken of boter te smelten, maar wie regelmatig de magnetron gebruikt, weet ook dat het ding zijn eigen wil heeft. Sommige gerechten worden gloeiend heet aan de buitenkant terwijl de binnenkant lauw lijkt te blijven, plastic bakjes lijken soms te vervormen, en de rand van je bord wordt heter dan de zon. Tijd om eens dieper te duiken in de do’s en don’ts betreffende de magnetron.

Al je prangende magnetronvragen beantwoord!

Waarom wordt je eten niet gelijkmatig warm?

Niets zo irritant als een bord pasta dat gloeiend heet aanvoelt, maar van binnen nog een ijskoude klomp saus en kaas verbergt. Dat komt doordat de microgolven maar een paar centimeter diep doordringen. De buitenkant wordt als eerste warm, terwijl de binnenkant pas later mee komt.

De oplossing? Roeren, altijd roeren! Wat ook schijnt te helpen is je eten in een soort donutvorm op je bord leggen. Verder zou je de magnetron op een minder hoog vermogen kunnen instellen, zo kan het eten wat langer in de magnetron staan om op te warmen.

Photo by Ferks Guare on Unsplash

Kan plastic in de magnetron?

Niet elk plastic bakje is een match met je magnetron. Sommige bakjes kunnen smelten of vervormen, maar het grootste probleem zit ‘m in de chemische stoffen van het plastic die kunnen vrijkomen. Vooral bij hoge temperaturen of als het bakje al wat barstjes of scheurtjes heeft, kunnen bepaalde stoffen in je eten belanden.

Wil je veiligheid vooropstellen? Check dan altijd of er een magnetronsymbool – drie golfjes – op het bakje staat of ga voor glas of keramiek (let bij keramiek alleen op dat de randen niet goud of zilverkleurig zijn). Dat is niet alleen veiliger, maar – laten we eerlijk zijn – ziet er ook een stuk leuker en chiquer uit, dan die bakjes van de Chinees.

Photo by Nataliya Melnychuk on Unsplash

Wat moet je absoluut niet gebruiken in de magnetron?

Er zijn een paar dingen die je sowieso niet bij je magnetron in de buurt wil hebben. Zo is metaal – of een vorm van metaal – een hele grote no-go! Dingen zoals aluminiumfolie, metalen lepels of bakjes kunnen vonken veroorzaken en zelfs in brand vliegen. Vooral het gebruik van aluminiumfolie is een veel gemaakte fout bij het gebruik van een magnetron.

Eieren wil je ook niet koken of opwarmen in de magnetron, tenzij je graag een eierexplosie wil meemaken. De hitte zorgt ervoor dat de druk in het ei snel oploopt, waardoor het dus letterlijk kan exploderen. Een soortgelijke reactie kan ontstaan bij worsten omhuld met een velletje, die kunnen ook behoorlijk gaan spetteren en uiteindelijk exploderen. Let dus goed op!

Niet dat we het van plan waren, maar mocht je bijvoorbeeld deze witlof willen opwarmen: druiven moet je schijnbaar ook absoluut niet in de magnetron doen. Deze kunnen onder andere vlam vatten, en ook chemische plasmawolken creëren – leuk voor een natuurkunde-experiment, minder leuk voor je keuken.

Meer uit je magnetron halen: deze wil je proberen

Ondanks sommige gevaren rondom de magnetron, zijn er dus wel een heleboel handige lifehacks waar de magnetron je bij kan helpen.

Zo kun je een uitgedroogd broodje weer tot leven wekken door een vochtige keukendoek om het brood te wikkelen en het 30 seconden in de magnetron te leggen. Er komt meer vocht uit citroen als je deze kort verwarmt, en je kunt crispy bacon maken in de magnetron door de bacon tussen keukenpapier te leggen en zo’n 4 minuutjes in de magnetron te leggen.

Meer over de magnetron:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.