5 kaassoorten om nu te proberen in jouw risotto
Naast wijn is ook kaas een onmisbaar ingrediënt voor het maken van een goede risotto. Vaak grijpen we naar Parmezaanse kaas. Niet gek, want deze kaassoort wordt het meest gebruikt in de traditionele recepten en zorgt voor de creaminess en een heerlijke zoute, nootachtige smaak.
Maar zoveel mensen, zoveel wensen: je kunt natuurlijk veel meer kanten op! En juist risotto is de ideale maaltijd om te experimenteren met kaas. Wij hebben vijf soorten voor je op een rijtje gezet om jouw volgende risotto net wat meer pit of romigheid te geven.
1. Risotto met mascarpone
Vind jij jouw risotto met parmezaanse kaas niet romig genoeg? Mascarpone is je nieuwe beste vriend! De romige kaas geeft het gerecht een nog boterachtige structuur. Minpuntje: de kaas geeft niet de zoutige smaak aan je risotto, dus gebruik ‘m in combinatie met parmezaanse kaas voor het beste resultaat. Wist je trouwens dat je deze kaas ook zelf kunt maken?
2. Taleggio
Als je houdt van sterke kazen is de sticky en stinky Taleggio jouw kaas. Door de korrelige structuur is de kaas eigenlijk niet te raspen, dus kun je deze beter even met een mes in stukken snijden alvorens je ‘m in de risotto roert. Wel eerst even de korst verwijderen, want deze kan net even iets te pittig en zout zijn. Deze kaas toch een beetje te intens voor jou? Probeer dan eens Fontina. Iets minder heftig van smaak, maar geeft toch lekker wat pit.
3. Mozzarella
Voor de lekkerbekken onder ons die gek zijn op van die overheerlijke cheese pulls moet je bij mozzarella zijn. De kaas smelt goed weg in jouw risotto en zorgt voor de ultieme kaas experience. Breek of snij de mozzarellabol in stukjes en strooi deze door jouw risotto heen. De mozzarella smelt weg, maar behoudt tegelijkertijd wel iets van haar structuur voor een fijne ‘bite’.
4. Cheddar
Deze van oorsprong Britse kaas is misschien niet de eerste die bij je opkomt om te gebruiken in een Italiaanse risotto, maar dat betekent niet dat de kaas geen uitstekende keuze kan zijn! Cheddar is niet voor niets immens populair onder kaasliefhebbers. De kaas smelt goed weg in je risotto en brengt tegelijkertijd ook een scherpe smaak met zich mee.
5. Gruyére
Gruyére lijkt een beetje op Fontina, maar heeft een nog sterkere, nootachtige smaak en geeft je risotto net even wat meer pit. De kaas wordt onder andere veel gebruikt in Franse uiensoep, omdat ‘ie zo lekker weg smelt.
Experimenteer en ontdek jouw favoriete (combi van) kazen
Welke kaas je uiteindelijk gebruikt, is logischerwijs helemaal afhankelijk van wat jij lekker vindt. En experimenteer ook met combinaties van verschillende kazen.
Gebruik bijvoorbeeld Parmezaanse kaas samen met gruyére voor een extra pittige touch of maak het juist wat romiger met mascarpone of ricotta. Laat je creativiteit de vrije loop en probeer in ieder geval een van onze favoriete risotto-recepten!
En ken je deze al: Stracciatella kaas: een mooie mix tussen mozzarella en burrata